15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăPoliticăPartidul lui Cioloș, petiție împotriva lui George Simion

Partidul lui Cioloș, petiție împotriva lui George Simion

Conducerea REPER Bucureşti a înaintat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o petiţie împotriva liderului AUR, deputatul George Simion, pentru mesajele homofobe emise în spaţiul public.

Copreşedintele filialei Bucureşti a Partidului REPER, deputatul Cătălin Teniţă, alături de copreşedintele Anca Velicu şi o serie de reprezentanţi ai conducerii organizaţiei partidului l-au reclamat la CNCD pe George Simion, “pentru mesajele sale instigatoare la ură promovate pe pagina sa publică de Facebook care vizează persoanele din comunitatea LGBTQIA+”, precizează un comunicat al formaţiunii transmis vineri.

“George Simion ne spune că unii români sunt buni, în timp ce alţii sunt răi şi atrag pedeapsa divină. De-a lungul istoriei, acest tip de “împărţeală” a dus la demonizarea unei categorii întregi de cetăţeni, lucru care a determinat inclusiv crime motivate de ură, pogromuri şi comportamente cu caracter genocidar. Nu putem tolera umilirea unei categorii de cetăţeni şi proliferarea unui limbaj care îi transformă pe aceştia în români de mâna a doua. Drepturile omului sunt universale şi indivizibile, iar fiecare dintre noi are responsabilitatea de a le proteja şi de a combate discriminarea şi ura socială. Este timpul ca societatea românească să ia o poziţie fermă împotriva intoleranţei şi discursului instigator la ură şi discriminare, precum şi împotriva ironizării degradante şi dezumanizante la adresa unei comunităţi, care este întotdeauna semn prevestitor al unor atacuri mai puternice ,” a declarat Cătălin Teniţă, conform sursei citate.

REPER susţine că “mesajul publicat de George Simion pe pagina sa de Facebook în data de 18 iulie este însoţit de o imagine în care apare o persoană în vârstă, aparent profund religioasă” şi “în imagine se poate citi un mesaj în mod evident homofob, ce sugerează că vremea caniculară ce afectează întreaga ţară este o pedeapsă divină, de la Dumnezeu, trimisă ca urmare a “păcatelor” comise de românii din comunitatea LGBTQIA+”.

“Această asociere făcută de George Simion nu poate fi considerată doar o simplă glumă sau o simplă ironie, ci reprezintă o formă gravă de discriminare şi de instigare la ură împotriva unei comunităţi întregi de cetăţeni români, contribuind direct la propagarea unor stereotipuri şi prejudecăţi de valoare faţă de persoanele care fac parte din comunitatea LGBTQIA+ şi chiar la instigarea unor atitudini ostile faţă de aceştia. Astfel de mesaje homofobe şi discriminatorii, venite din partea unor figuri publice influente, nu doar că aduc atingere demnităţii şi drepturilor cetăţenilor din comunitatea LGBT, dar contribuie şi la alimentarea unei atmosfere de ostilitate şi de respingere. Într-o societate democratică, toţi cetăţenii ar trebui să beneficieze de respect şi să fie trataţi la fel, indiferent de orientarea lor sexuală”, mai transmite formaţiunea.

Potrivit REPER Bucureşti, CNCD a reacţionat în situaţii similare în trecut, atunci când ţinta mesajelor discriminatorii transmise pe ton ironic-depreciativ au fost reprezentate de comunităţi etnice sau religioase.

“Această petiţie îşi propune să tragă un semnal de alarmă şi totodată să combată, modul în care deputatul George Simion şi-a folosit platforma publică de politician pentru a promova un discurs discriminatoriu şi instigator la ură, atribuind unei categorii de oameni vina pentru nişte fenomene naturale dăunătoare”, mai precizează sursa citată.

Cătălin Teniţă şi conducerea filialei REPER Bucureşti vor participa, sâmbătă, “ca organizaţie politică cu valori liberale şi proeuropene”, la marşul PRIDE din Bucureşti, “pentru a-şi manifesta susţinerea pentru comunitatea LGBTQIA+”, mai arată comunicatul formaţiunii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă