4.6 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalParlamentul slovac a aprobat cererea aderării Suediei și Finlandei la NATO

Parlamentul slovac a aprobat cererea aderării Suediei și Finlandei la NATO

Parlamentul slovac a dat undă verde, marţi, aderării Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică(NATO), relatează AFP.

“Consiliul Naţional al Republicii Slovace tocmai a aprobat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO”, a postat pe Twitter ministrul slovac pentru Afaceri externe şi europene, Ratislav Kacer.

Premierul Eduard Heger a salutat imediat decizia parlamentului, subliniind că odată cu cele două noi ţări, “capacitatea de apărare (a NATO) va fi întărită considerabil”.

Aderarea Finlandei la NATO a fost susţinută cu 126 de voturi, iar cea a Suediei cu 124 de voturi, în prezenţa a 144 de deputaţi. Slovacia şi-a amânat votul din cauza unei recente remanieri guvernamentale, transmite agerpres.ro.

Parlamentul slovac a validat aprobarea aderării Suediei și Finlandei la NATO, dar ratificarea se va încheia la președintele țării

Pentru a închide dosarul ratificării slovace este necesară şi semnătura preşedintelui liberal Zuzana Caputova.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, a declanşat cererea Suediei şi Finlandei de a se alătura acestei organizaţii, punând capăt unor decenii de nealiniere militară.

Cele 30 de state membre ale Alianţei Atlantice trebuie să îşi dea acordul pentru ca aceste două ţări să fie admise în organizaţie.

După unda verde slovacă, rămân doar două ţări membre care nu au ratificat încă oficial această aderare: Ungaria şi Turcia, potrivit unei liste NATO.

Președintele slovac: Slovacia va furniza Ucrainei obuziere

Slovacia va furniza Ucrainei un sistem de artilerie cu rază lungă de acțiune(obuziere) „în următoarele zile”, a declarat președintele slovac Zuzana Caputova în timpul unei vizite la Kiev, marți (31 mai).

Videoclipul întâlnirii a fost difuzat de biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Obuzierul autopropulsat de 155 mm de fabricație slovacă, poreclit Zuzana, are o rază lungă de acțiune, precizie ridicată și cadență de foc.

Slovacia va da Ucrainei obuziere, dar și sistemul defensiv S-300, dar și echipamente de deminare
„După cum știți cu toții, furnizăm Ucrainei sistemul defensiv s-300, precum și echipamente de deminare și în următoarele zile vom furniza obuziere”, a declarat Caputova în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele Volodimir Zelenski.

În timpul vizitei sale în Ucraina, Caputova s-a adresat parlamentului ucrainean, a purtat discuții cu Zelenski și a vizitat Borodianka și Irpin, orașe din apropierea Kievului unde Ucraina a acuzat Rusia de comiterea crimelor de război.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciucă nu a putut trece de la Galbena de Odobescu la un vin de calitate

Ilustrație: Marian Avramescu Obișnuit cu Galbena de Odobescu, care i-a fost băgată pe gât de către marele ospătar de la recepțiile organizate la Palatul...

Poliția britanică a arestat marți al șaselea cetățean bulgar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliţia britanică a arestat marţi al şaselea cetăţean bulgar în cadrul unei anchete asupra unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Rusiei, notează AFP,...

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă