Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii Naţionale a României (BNR), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Guvernatorul Mugur Isărescu va continua să conducă BNR, având sprijinul Legislativului.
Propunerile finale urmează să fie centralizate până marţi la prânz, conform surselor parlamentare citate de News.ro.
Printre propunerile partidelor la conducerea BNR se numără:
- Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu
- Senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare, din partea PNL
- Aura Socol, propusă de PSD
Pe lângă numirea în consiliul BNR, plenul Parlamentului va decide şi vacantarea postului de membru neexecutiv al ASF, ocupat de Aura Socol, în urma demisiei acesteia.
Mugur Isărescu şi Florin Georgescu vor continua să-şi exercite mandatele la BNR, alături de Leonardo Badea.
Adrian Ţuţuianu a subliniat că rămânerea lui Isărescu la conducerea BNR este utilă pentru o tranziţie către o nouă generaţie de economişti.
PNL i-a nominalizat pe senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare pentru Consiliul de Administraţie al BNR, iar consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu este susţinut pentru funcţia de vicepreşedinte al BNR. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că Marinescu este un candidat cu o viziune liberală, menţionând că a fost considerat la un moment dat pentru funcţia de ministru de Finanţe.
USR îl susţine pe Cristian Popa, care se află deja în mandatul său la BNR, în timp ce un loc în consiliul de administraţie va reveni formaţiunii AUR, care urmează să-şi prezinte propunerea.
Pe lângă numirile pentru BNR, ASF şi CNA, plenul reunit va discuta şi solicitările Preşedintelui Klaus Iohannis privind participarea României la misiuni internaţionale.
Printre acestea se numără participarea Armatei României la misiunea NATO de Asistenţă de Securitate şi instruirea personalului ucrainean pe teritoriul naţional.
De asemenea, Parlamentul va dezbate aprobarea desfăşurării de exerciţii militare cu partenerul american şi prepoziţionarea unui contingent naval american în România pentru o perioadă de până la doi ani.