20.6 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăPoliticăParlamentul European cere primirea României în Schengen până la finalul anului 2023

Parlamentul European cere primirea României în Schengen până la finalul anului 2023

Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care solicită primirea României în Schengen până la finalul anului 2023, anunță un comunicat de presă transmis de Parlamentul European.

Eurodeputații au aprobat această rezoluție la data de 12 iulie 2023. Voturile exprimate au fost 526 “pentru”, 57 “împotrivă” și 42 de abțineri. Cererea eurodeputaților cu privire la România este însoțită de o cerere similară referitoare la Bulgaria.

“Parlamentul subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen. Deputații regretă decizia Consiliului (JAI – n.n.) din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul lor de membru „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”. Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, spun eurodeputații, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite”, precizează comunicatul transmis de Parlamentul European.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație. Acest spațiu include și țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Primirea României în Schengen poate fi impulsionată de Spania

În cea de-a doua jumătate a anului 2023, Președinția Consiliului UE este deținută de Spania. Până acum, Spania a susținut eforturile României de a fi primită în Spațiul Schengen. Țara care conduce Consiliul UE are un rol puternic în ceea ce privește o eventuală extindere a Spațiului Schengen.

Pentru o asemenea decizie de extindere, în primul rând trebuie introdus subiectul pe agenda Consiliului JAI. Ultimul Consiliu JAI care a analizat o asemenea extindere fusese cel din decembrie 2022. La 8 decembrie 2022, Consiliul JAI a respins primirea României și a Bulgariei în Schengen. Singura țară admisă la acel moment a fost Croația.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Petev e istorie în Bănie. Gâlcă și Rădoi, aproape de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova a rămas fără antrenor, după ce i-a reziliat contractul bulgarului Ivailo Petev. Favoriți să preia gruparea din Bănie sunt Mirel Rădoi și...

Atenție, șoferi! Traficul rutier pe Autostrada A1 București – Pitești va fi deviat începând de joi seara

Traficul rutier pe A1 Bucureşti - Piteşti va fi deviat temporar începând de joi seara, pe aproximativ 1,5 kilometri, pentru montarea grinzilor la pasajul...

Femeia magnat imobiliar, Truong My Lan, din Vietnam a fost condamnată la moarte pentru deturnare de fonduri

Un magnat imobiliar a fost condamnat la moarte în Vietnam după cel mai mare proces de fraudă din istoria țării. Truong My Lan a...
Ultima oră
Pe aceeași temă