Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care solicită primirea României în Schengen până la finalul anului 2023, anunță un comunicat de presă transmis de Parlamentul European.
Eurodeputații au aprobat această rezoluție la data de 12 iulie 2023. Voturile exprimate au fost 526 „pentru”, 57 „împotrivă” și 42 de abțineri. Cererea eurodeputaților cu privire la România este însoțită de o cerere similară referitoare la Bulgaria.
„Parlamentul subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen. Deputații regretă decizia Consiliului (JAI – n.n.) din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul lor de membru „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”. Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, spun eurodeputații, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite”, precizează comunicatul transmis de Parlamentul European.
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație. Acest spațiu include și țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Primirea României în Schengen poate fi impulsionată de Spania
În cea de-a doua jumătate a anului 2023, Președinția Consiliului UE este deținută de Spania. Până acum, Spania a susținut eforturile României de a fi primită în Spațiul Schengen. Țara care conduce Consiliul UE are un rol puternic în ceea ce privește o eventuală extindere a Spațiului Schengen.
Pentru o asemenea decizie de extindere, în primul rând trebuie introdus subiectul pe agenda Consiliului JAI. Ultimul Consiliu JAI care a analizat o asemenea extindere fusese cel din decembrie 2022. La 8 decembrie 2022, Consiliul JAI a respins primirea României și a Bulgariei în Schengen. Singura țară admisă la acel moment a fost Croația.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!