9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăȘtirile zileiParlamentarii opoziției pleacă în timp ce premierul francez se adresează Adunării Naționale

Parlamentarii opoziției pleacă în timp ce premierul francez se adresează Adunării Naționale

Parlamentarii francezi ai opoziției au ieșit din sala principală a Adunării Naționale, în timp ce premierul Elisabeth Borne a luat cuvântul de la tribună în timpul dezbaterii privind moțiunile de cenzură împotriva guvernului său de luni (20 martie), potrivit Reuters.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron a supraviețuit luni unei moțiuni de cenzură a Adunării Naționale, după ce a ocolit Camera inferioară pentru a promova o schimbare profund nepopulară a sistemului de pensii.

Aproximativ 278 de parlamentari au votat în favoarea unui tripartizan, moțiune de cenzură depusă de un partid de centru și alții, cu doar nouă mai puțin decât cei 287 necesari pentru a reuși.

O a doua moțiune de cenzură, depusă de Mitingul Național (RN) de extremă-dreapta, nu a avut nicio șansă să fie adoptată mai târziu luni, deoarece alte partide de opoziție au declarat că nu o vor vota.

Parlamentarii francezi ai opoziției au protestat după ce premierul francez s-a adresat Adunării Naționale, după un vot de cenzură nereușit

Un vot de cenzură reușit ar fi scufundat guvernul și ar fi anulat legislația, care urmează să ridice vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani.

Sindicatul și protestatarii, supărați pe reformă și pe faptul că reforma pensiilor a fost adoptată fără vot, au spus că vor continua cu greve și proteste.

Vorbind în parlament înainte de vot, Borne a spus: „Aceștia sunt parlamentari care își neagă rolul în parlament și susțin că străzile sunt mai legitime decât instituțiile”.

VIDEO: Proteste în Franța din cauza pensiilor

Luni, 20 martie, protestatarii pentru reforma pensiilor din orașul Rennes, din vestul Franței, s-au luptat cu poliția în timp ce ridicau baricade în flăcări pentru a bloca traficul pe o autostradă.

Câteva sute de persoane s-au adunat pentru proteste, care a început în jurul orei 6:30 a.m. și a oprit în jurul orașului.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene.

Franța a cunoscut un val de proteste în ultimele săptămâni, deoarece guvernul președintelui francez Emmanuel Macron a ocolit camera inferioară a parlamentului pentru a impune o revizuire profund nepopulară a sistemului de pensii care va crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...

Declarațiile lui Adrian Mutu, înaintea derby-ului cu Farul Constanța

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat că îşi doreşte să câştige toate cele 3 puncte în meciul din deplasare cu...

Edilul vrea să înoate contra curentului

Primarul localități Jupâneşti din județul Gorj a stârnit valuri de nemulțumire în rândul cetățenilor, după ce a anunțat planuri ambițioase pentru construcția unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă