3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiParcul Industrial Galați, pustiit de edili și executat silit de Fisc

Parcul Industrial Galați, pustiit de edili și executat silit de Fisc

Edilii Galațiului promit de două decenii atragerea investitorilor care să relanseze economia locală după distrugerea capacităților industriale din oraș după 1990, dar când se pune problema acțiunilor concrete, totul le iese pe dos. La capitolul creării facilităților pentru investitori s-a ajuns la o situație uluitoare. Singurul parc industrial din oraș, a cărui construcție a durat 10 ani și a costat 13 milioane euro, de 3 ori mai mult decât costurile estimate inițial, este închis din cauza unui război în instanță pentru terenul parcului industrial, război purtat între Primăria Galați și administrația Parcului Industrial, care se află în subordinea primăriei. Din cauza acestui război, este ratată concesionarea a 16,8 ha către un investitor din Statele Unite și concesionarea a 21,8 ha către o firmă cu capital ucrainean. Până să se finalizeze litigiul în instanță s-a ajuns la o situație și mai aberantă: pentru că cei din Primăria Galați au uitat să treacă terenul din domeniul privat în domeniul public al municipiului Galați, o parte din teren și hala Parcului Industrial au fost puse sub sechestru de ANAF și vor fi scoase la licitație.

Bani tocați pe „protocol, publicitate, deplasări”

Curtea de Conturi a comunicat Primăriei Galați, prin adresa nr 910/22.04.2019, mai multe nereguli decoperite la SC Industrial Parc SRL Galați. Sunt menționate și constatări din controalele mai vechi, cum ar fi faptul că în 2013, anul inaugurării Parcului Industrial Galați, a fost cheltuită suma de 237.150 de lei, deși veniturile au fost de 1.055 lei. O mare parte din bani, 50.658 lei, au fost cheltuiți pe „protocol, reclamă și publicitate, deplasări”. Alți 5.900 de lei s-au dus pe indemnizațiile reprezentantului AGA, care a participat la o singură ședință. Nu sunt sume mari, dar constatările Curții de Conturi ilustrează modul în care o societate care ar fi trebuit să încaseze sume mari de la potențialii investitori continuă să fie o „gaură neagră” pentru banul public.

Sub sechestrul ANAF

Cea mai gravă neregulă constată de Curtea de Conturi e cea referitoare la regimul juridic al terenurilor, o nerespectare a legii care anulează certificarea  societății ca parc industrial: „Terenul în suprafață de 21,8 ha, în valoare de 23.253.333 lei, care constituie aport de capital social al SC Industrial Parc SRL Galați, nu se află în proprietatea publică a UAT Municipiul Galați, ci în domeniul privat al acesteia, ceea ce contravine Ordinului MAI nr 1027 privind acordarea titlului de parc industrial Societății Industrial Parc SRL Galați”. Consecința directă ar fi retragerea statutului de „parc industrial” de către Guvernul României. O consecință mai gravă e că terenul fiind în domeniul privat, nu în cel public, 5 ha din cele 21,8 ha au ajuns sub sechestrul instituit de ANAF pentru datoriile la buget ale Industrial Parc SRL: „Avem în desfăşurare un control la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi, unde echipa de control a luat la cunoştinţă faptul că SC Industrial Parc SRL înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, fiind în procedură de executare silită cu sechestru instituit pe bunuri imobile (teren 50.000 mp şi clădire – hală de depozitare). Deoarece Camera de Conturi Galaţi a consemnat în actul de control întocmit în 2014 că în mod eronat terenul de 21,8 hectare se află în proprietatea privată a municipiului Galaţi, nu în domeniul public, se poate constata că în prezent a fost posibilă instituirea sechestrului pe o parte din acesta, tocmai pentru că nu au fost respectare prevederile legale”, se spune în adresa 910/22.04.2019 a Curții de Conturi.

Uluitor: Parcul Industrial, blocat la Primăria Galați!

Parcul Industrial a fost adus în blocaj de primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu și subordonatul primarului, directorul Industrial Parc SRL, Costică Voicu, între timp destituit. În ianuarie 2017, Consiliul Municipal Galați a aprobat la inițiativa primarului Pucheanu transferul a 16,8 din cele 21,8 ha ale Parcului Industrial la Zona Liberă Galați, unde apăruse un investitor din Statele Unite interesat de terenul parcului, cu ieșire la Dunăre. Deși terenul era deja transferat, în aprilie 2017 directorul Costică Voicu, a semnat un contract cu o firmă românească cu capital din Ucraina, VVK Eurotehnologic SRL Galați, căreia i-a concesionat pe 49 de ani întreaga suprafață a parcului, fără să anunțe primăria. Astfel s-a ajuns într-o situație fără ieșire. Investitorul din Statele Unite nu poate beneficia de concesiunea de teren din Zona Liberă din cauză că directorul Parcului Industrial a semnat contractul cu firma cu capital din Ucraina, iar firma respectivă nu poate beneficia de concesionarea terenului din Parcul Industrial din cauza transferului de teren aprobat de Consiliul Municipal. S-a ajuns la război în instanță. Primăria Galați a dat în judecată Parcul Industrial și firma VVK Eurotehnologic, pentru anularea contractului de concesiune. La Tribunal procesul a fost câștigat de firma cu capital din Ucraina. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați, care a fixat un termen 9 octombrie 2019.

Fără venituri, fără buget, fără viitor

Situația de la parcul industrial a fost analizată recent la Prefectura Galați. Viceprimarul Sorin Enache a declarat că din cauza litigiului cu firma din Ucraina, parcul industrial nu mai are nicio activitate, actualul director, Cristian Udriș, achitând din propriul buzunar operațiunile la Registrul Comerțului: „În contextul existenţei acestui litigiu, orice activitate generatoare de venituri a fost blocată, neputându-se încheia niciun contract. Nu s-a aprobat niciun buget, iar societatea nu are fonduri de cheltuit”, a precizat viceprimarul Galațiului.

 

RISIPĂ

Cabina portarului a costat 200.000 de euro

Edililor Galațiului le-au fost necesari 10 ani ca să construiască Parcul Industrial cu o hală, un sediu, o platformă betonată și un gard. Înființarea Parcului Industrial Galați a demarat în 2003, în baza unei finanțări de 11 milioane de lei, din care 5 milioane de la Ministerul Dezvoltării. Până în 2006, când au început efectiv lucrările, fuseseră tocați toți banii. Primăria a „pompat” bani în continuare și Parcul Industrial a fost finalizat în 2013, dar de la 11 milioane lei s-a ajuns ca investițiile totale să fie de 59 milioane lei, adică 13 milioane de euro. În acte, investițiile sunt cifrate la 18 milioane de lei. Restul de 40 de milioane, sunt bani duși pe apa sâmbetei. Dar și evidențele contabile „aranjate” ilustrează  risipa. Inspectorii de la Curtea de Conturi au fost uluiți să constate că numai cabina portarului a costat 911.000 lei, adică 200.000 de euro. La această risipă de bani publici s-ar mai putea adăuga și alta: dacă Primăria Galați pierde procesul cu firma din Ucraina s-ar putea să fie obligată la plata unor daune…

Sorin Enache, viceprimarul Galațiului: „Deocamdată, actualul director vine cu banii lui pentru a plăti taxele la Oficiul Registrului Comerţului”.

„Suntem în situația în care potențial pierdem investitori pe Parcul Industrial pentru că nu avem cum să închiriem. Avem un contract care a apărut de nicăieri, cu o societate ucraineană care pretinde că ar fi concesionat acest teren printr-o negociere directă cu fostul director”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului. 

 

 

 

Cele mai citite

Avertizare Cod portocaliu: Ninsori, viscol și ploi în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu valabilă până miercuri dimineață, la ora 10.00, pentru zonele montane înalte din Carpații...

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă