14.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPână ce Ucraina va prezenta un proiect de licențiere a exporturilor, România...

Până ce Ucraina va prezenta un proiect de licențiere a exporturilor, România extinde cu 30 de zile interdicția de import pentru cereale

Până la momentul în care Ucraina va prezenta României un proiect de licențiere a exporturilor sale de cereale, România nu va importa cereale din Ucraina și va emite un ordin privind prelungirea, pe 30 de zile, a interdicției de importare a cerealelor din Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la mijlocul zilei de luni, 18 septembrie, că încă așteaptă din partea premierului Ucrainei, așa cum au căzut de acord, un proiect privind licențierea exporturilor de cereale ale Ucrainei către România. Din momentul în care Ucraina va trimite României acest proiect, „va fi o dublă licențiere”, adică și autoritățile României vor aproba acest document, propus de Ucraina, a precizat premierul Ciolacu. Premierul României a lăsat să se înțeleagă că activitatea de analiză și de licențiere, în România, va dura și ea o anumită perioadă, astfel că nu se pune problema unei reluări imediate a importurilor de cereale din Ucraina, indiferent ce propunere formulează guvernul de la Kiev. Una dintre chestiunile care ar trebui clarificată în acest document de licențiere este ce pesticide poate folosi Ucraina, întrucât unele pesticide sunt interzise în UE.

Premierul Ciolacu a precizat, la data de 18 septembrie 2023, că, potrivit înțelegerii amiabile pe care el a avut-o cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, Ucraina nu a mai solicitat să exporte cereale în România, din momentul în care Comisia Europeană a permis unui număr de cinci țări membre UE să-și suspende importurile de cereale din Ucraina. Șefii de guvern ai României și Ucrainei, Marcel Ciolacu și Denys Shmyhal, se întâlniseră la București, acum o lună. Separat, premierul României s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, la Atena.

Interdicția aprobată de Comisia Europeană a expirat la data de 15 septembrie 2023 iar Comisia Europeană n-a fost de acord s-o prelungească, deși primise o cerere de prelungire din partea celor cinci țări interesate: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Prelungirea suspendării fusese solicitată pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.

Premierul Ciolacu a precizat că a cerut Ministerului Economiei (întrucât este vorba de o activitate comercială) și Ministerului Agriculturii din România un proiect de ordin comun, care să instituie o interdicție de import din Ucraina, pentru aceste patru produse agricole. „Ordinul este deja scris”, a precizat premierul Ciolacu. Acest ordin de interdicție va fi aprobat de Guvernul României în cazul în care Ucraina nu trimite proiectul de document de licențiere solicitat de partea română. Termenul limită indicat Ucrainei de România pentru a primi acest document era finalul zilei de 18 septembrie 2023.

Altfel spus, dacă autoritățile de la Kiev nu trimit României acest proiect de licențiere, Guvernul României emite o interdicție de import, pe termen de 30 de zile. În cealaltă variantă, dacă Ucraina trimite acest proiect de licențiere, România își rezervă o perioadă de timp, nedefinită, pentru a analiza proiectul și a aplica propria licență. Deci nici dacă trimite României proiectul solicitat, Ucraina nu-și va putea relua exportul de cereale către România.

La câteva ore după ce Comisia Europeană a decis, la 15 septembrie 2023, că nu prelungește interdicția de import, trei state UE au decis, pe cont propriu, să instituie restricții de import pentru cerealele din Ucraina. Aceste trei țări sunt Polonia, Ungaria și Slovacia. Fiecare dintre ele a anunțat că nu va importa anumite produse agricole din Ucraina, până la finalul anului 2023. Bulgaria a acceptat, se pare, să-și reia importurile din Ucraina, ceea ce a generat proteste ample ale agricultorilor bulgari.

Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească restricțiile privind importul de cereale din Ucraina, restricții de care au beneficiat cinci țări membre UE, până la data de 15 septembrie 2023. Comisarul UE pentru Comerț a precizat că restricțiile au reprezentat o măsură cu caracter excepțional, care nu trebuie prelungită pe termen lung.

“În prezent nu vedem nicio denaturare a pieței în cele cinci state membre, așa că nu extindem interdicția. Trebuie menționat că aceasta a reprezentat o măsură excepțională de precauție care nu ar trebui să funcționeze la infinit”

Valdis Dombrovskis,

Comisar UE pentru Comerț

Premierul Ciolacu a explicat că Guvernul României a aprobat deja măsuri de sprijin pentru agricultorii români care au fost concurați de produsele din Ucraina. Ciolacu le-a promis fermierilor că România nu va relua importurile de cereale din Ucraina ci doar va permite, ca și până acum, tranzitul de produse agricole din Ucraina spre alte țări.

“Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta, de asemenea, cu partenerii europeni, care sper să fie solidari cu acest demers”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Fermierii români vor primi un sprijin de 2 lei pe litru pentru 50 la sută din motorina folosită în lucrările agricole, a precizat premierul Marcel Ciolacu. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pregătiți hainele groase! Vremea se schimbă brusc de duminică

La începutul săptămânii viitoare, valorice termice vor creşte ușor şi se vor situa, în general, în limitele perioadei Sâmbătă încă ne vom mai bucura de...

Pregătiți hainele groase! Vremea se schimbă brusc de duminică

La începutul săptămânii viitoare, valorice termice vor creşte ușor şi se vor situa, în general, în limitele perioadei Sâmbătă încă ne vom mai bucura de...

Politico: Uită de alegerile din SUA – audierile comisarilor UE sunt adevăratul eveniment global

La Washington este panică pentru că americanii vor fi lipiți de site-ul Parlamentului European, în loc să-și voteze președintele Surse declară pentru Politico faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă