Garda Forestieră, o instituție nou înființată în România, are peste 400 de angajați, însă doar circa 200 dintre ei sunt efectiv pe teren, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Această situație a fost prezentată de noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, într-o intervenție la postul Digi 24. Ministrul a făcut această declarație la data de 9 iulie 2023.
Ministrul Mediului a mai precizat că numărul total de posturi din organigrama Gărzii Forestiere depășește o mie de oameni. Cele mai multe dintre aceste posturi sunt încă neocupate.
Potrivit informațiilor prezentate pe internet, Garda Forestieră București are în organigramă 49 de posturi. Dintre aceste posturi, doar cinci sunt de conducere iar restul de 44 sunt de execuție.
Garda Forestieră Suceava are 85 de funcții în organigramă, dintre care 10 de conducere. Garda Forestieră Suceava are atribuții până în centrul Moldovei, inclusiv în județele Iași și Bacău. În decembrie 2022, un fost șef din Garda Forestieră Suceava, Aurel Dumitriu, a fost condamnat pentru luare de mită, anunța, la acel moment, politicianul și activistul de mediu Mihai Goțiu. În același dosar a fost condamnat și un ofițer de poliție judiciară din cadrul IPJ Suceava. Pe site-ul Gărzii Forestiere Suceava, Aurel Dumitriu apare, în iulie 2023, ca făcând parte din conducere, dar fiind „suspendat” din funcție.
Separat, există Garda Forestieră Focșani, care are în organigramă 65 de funcții publice. Dintre acestea, 7 funcții sunt de conducere iar 58 sunt funcții de execuție.
Garda Forestieră Ploiești are în organigramă 55 de funcții, dintre care 6 sunt de conducere. Garda Forestieră Brașov are în organigramă 82 de funcții publice. Dintre cele 82, 10 sunt de conducere iar 72 sunt de execuție.
Garda Forestieră Națională s-a format printr-o lege care a aprobat OUG 77/2021. Conform unei note de fundamentare aflată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), întreaga instituție a Gărzii Forestiere are 1007 posturi. Dintre acestea, 922 de posturi sunt în teritoriu (dar nu neapărat pe teren). Diferența de 85 de posturi o reprezintă cei angajați la „Garda Forestieră Națională”, adică la vârf, probabil în Municipiul București. Este, desigur, greu de crezut că acești 85 de angajați merg în control la vreo pădure din București.
Pentru Gărzile Forestiere din teritoriu, prima dintre principalele atribuții este următoarea: „implementează, monitorizează și controlează aplicarea regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier national pe raza de competență”. La Garda Forestieră Națională, prima dintre atribuții este următoarea: „coordonează activitatea Gărzilor forestiere, având ca principal scop asigurarea controlului aplicării uniforme și unitare a regimului silvic şi cinegetic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional”. Se observă că, și la centru, și în teritoriu, prima atribuție se referă la control. Este greu de înțeles cum se face un control fără a ieși pe teren.
Proiectul de lege privind Garda Forestieră a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în martie 2023. Garda Forestieră Naţională este condusă de un inspector general cu rang de secretar de stat. În ianuarie 2023, în funcția de secretar de stat, șef al Gărzii Forestiere a fost numit Levente Porzsolt. În iunie 2023, Levente Porzsolt a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat, prin decizia premierului Marcel Ciolacu. Decizia premierului a fost luată în condițiile ieșirii de la guvernare a UDMR.
Chiar și la începutul anului 2023, în timp ce se reglementa funcționarea Gărzii Forestiere, organizația de mediu Agent Green semnala, din nou, că în Munții Făgăraș se desfășoară defrișări ilegale. În aceeași perioadă și în aceeași regiune erau semnalate poluări ale unor râuri, tot ca urmare a unor activități de defrișare.
„Mi-a fost foarte clar că infringementul pe tăieri ilegale și cel pe tăieri abuzive în situri Natura 2000 nu se va închide curând, pentru că tot ce s-a întâmplat până acum la nivel de schimbare legislativă și aplicație în teren a fost nimic mai mult decât un joc de glezne”
Gabriel Păun,
Activist de mediu Agent Green
În anul 2022, USR depusese o moțiune contra ministrului Mediului din acea perioadă, Tanczos Barna. Moțiunea fusese inițiată după ce un inspector şef al Gărzii de Mediu Timişoara a fost demis. Președintele USR avertiza că demiterea s-a produs pentru că acest funcționar „a deranjat interesele PSD şi PNL pentru mafia lemnului”.
“Vedem că această guvernare PSD – PNL – UDMR este în cârdăşie cu mafia lemnului, iar domnul Tanczos Barna a executat în cel mai evident stil mafiot un inspector şef al Gărzii de Mediu Timişoara, care a deranjat interesele PSD şi PNL pentru mafia lemnului”
Cătălin Drulă,
Președinte USR
Tanczos Barna a fost înlocuit în funcția de ministru al Mediului de Mircea Fechet, dar nu ca o sancțiune, ci doar pentru că UDMR a ieșit de la guvernare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!