Orice deșeu care se importă în România trebuie declarat cu 24 de ore înainte să ajungă la granița României, a avertizat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu.
Pentru aceste produse, accesul în România se poate face doar prin 19 puncte vamale. La punctele vamale, autocamioanele care aduc deșeuri sunt controlate obligatoriu de inspectorii de la Garda Națională de Mediu.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu a mai precizat că instituția AFM are sarcina să închidă un număr de 68 de depozite de deșeuri, considerate necorespunzătoare. Pentru aceste depozite, România a fost deja în procedură de infringement. Dintre cele 68 de obiective necorespunzătoare, zece ar fi fost deja închise. Pentru celelalte, „cu ce bani vom închide aceste depozite, vom vedea”, a spus Laurențiu Neculaescu. „Dacă mergem la un forum despre energie verde, toată lumea ne va cere să susținem energia verde. Dacă mergem la un forum despre deșeuri, toată lumea ne cere să susținem aceste probleme. Încercăm să sprijinim toate aceste domenii”, a explicat Neculaescu.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu a făcut aceste precizări într-o conferință desfășurată la data de 30 mai 2023. Conferința se intitulează „Soluțiile momentului la criza deșeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?’’. Conferința este organizată de trustul DC Media Group.
Despre tipul deșeurilor care se importă în România a vorbit Constantin Damov, președintele Asociației Coaliția pentru Economie Circulară. „Se importă carton, se importă plastic, se importă materiale metalice”, a precizat Damov.
În București, cel puțin două sectoare nu au un operator de salubritate, a precizat Roxana Șunică, director executiv în Primăria Capitalei. „Nu putem vorbi de reciclare dacă nu vorbim de colectare separată la sursă”, a subliniat Roxana Șunică.
Cel mai aproape de București, o problemă recunoscută de autorități este la depozitul de deșeuri de la Vidra (județul Ilfov). Precizarea a fost făcută, la conferința de la București, de Mirabela Dumitrache, reprezentanta Consiliului Județean Ilfov.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!