7.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăEconomieOrașul în care migrația tinerilor este o problemă serioasă. Se pleacă într-un...

Orașul în care migrația tinerilor este o problemă serioasă. Se pleacă într-un număr foarte mare

Focșani, un oraș cu o istorie bogată și odată înfloritor, se confruntă acum cu probleme reale pe fondul migrațiilor masive a tinerilor. Primarul Cristi Misăilă recunoaște că fenomenul devine o problemă serioasă pentru comunitate, pe măsură ce tinerii aleg să-și părăsească locul natal în căutarea unor oportunități mai bune.

Orașul, care odinioară strălucea ca o urbe înfloritoare, se confruntă acum cu dificultăți economice semnificative, iar tinerii devin tot mai reticenți să rămână. Principalul motiv al migrației este lipsa oportunităților de angajare în sectorul privat. Primarul Cristi Misăilă a subliniat faptul că statul devine principalul angajator local, iar acest lucru nu reușește să ofere tinerilor variante suficient de atractive pentru a rămâne în oraș.

Această realitate alarmantă generează îngrijorare în rândul comunității locale și pune la încercare eforturile administrației locale de a revitaliza economia orașului. Primarul Misăilă a anunțat că se vor lua măsuri pentru atragerea investițiilor private și crearea unui climat favorabil dezvoltării afacerilor, astfel încât tinerii să aibă acces la locuri de muncă competitive și să fie încurajați să rămână în Focșani. Orașul își propune să devină din nou un centru atrăgător pentru tineri și să redescopere strălucirea sa economică de altădată.

Realitate amară la Focșani

Chiar și cu prezența a două filiale ale unor universități de prestigiu, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București, Focșani se confruntă cu o realitate amară: tinerii nu se întorc în oraș după absolvire. Edilul localității recunoaște că prezența acestor instituții academice de renume nu a fost suficientă pentru a menține forța de muncă tânără în localitate.

Majoritatea absolvenților aleg să își continue drumul în alte orașe, precum Iași sau București, și acest fenomen este, în parte, atribuit lipsei de atractivitate a pieței locale a forței de muncă. Desigur, chiar și cu două universități importante în oraș, problema rămâne, semnalând că Focșaniul trebuie să abordeze chestiuni esențiale legate de ofertele de muncă și dezvoltarea socio-economică.

“Din anul 2023, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi Universitatea Bucureşti au deschis, cu susţinerea autorităţilor, filiale în municipiul Focşani, având însă doar câteva specializări, care pot fi urmate la nivel local”, recunoaşte Cristi Misăilă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă