17.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaOrașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, care au ucis cel puţin o persoană miercuri, au declarat oficialii locali, citaţi joi de Reuters, preluat de agerpres.ro.

Patru copii, între care un bebeluş de numai trei luni, se numără printre cele 19 persoane rănite la Harkov în ultimele lovituri ruseşti, dintre care unele au provocat întreruperi de curent.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul, calificându-l drept “terorism rusesc”, în timp ce Volodimir Timoşko, şeful poliţiei regionale, a afirmat că este posibil ca Moscova să fi utilizat un nou tip de bombă ghidată în aceste atacuri asupra Harkovului, pe care a descris-o ca fiind vorba de UMPB D-30.

“Este ceva între o bombă aeriană cu sistem de ghidare, pe care ruşii au utilizat-o recent, şi o rachetă. Este o bombă zburătoare, ca să spunem aşa”, a afirmat Timoşko, care s-a deplasat la locul impactului.

Guvernatorul regional Oleh Sinehubov a sugerat, de asemenea, că este posibil ca Moscova să fi folosit un nou tip de bombă. “Se pare că ruşii au decis să îşi testeze bombele modificate pe locuitorii caselor” din zonă, a spus el.

Rusia nu a făcut deocamdată niciun fel de comentarii cu privire la aceste declaraţii. Moscova neagă permanent că ar viza civili, deşi războiul pe care l-a declanşat a ucis mii de oameni, a dus la strămutarea a milioane de oameni şi a distrus oraşe şi sate.

Două clădiri rezidenţiale şi o instituţie medicală au fost parţial distruse. În total, 14 clădiri, inclusiv o unitate de învăţământ, au fost avariate, a declarat Sinehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram, făcând referire la ultimele atacuri asupra regiunii Harkov.

Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a comunicat de asemenea pe Telegram despre un alt bombardament, survenit după miezul nopţii trecute, asupra unui cartier din oraş, care a distrus un restaurant şi a spart geamurile unei clădiri adiacente, dar fără să facă răniţi.

Parchetul din regiunea Harkov a raportat că un băiat de 12 ani a fost ucis în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Borova, la sud-est de Harkov, unde a fost lovită o clădire rezidenţială cu cinci etaje, ale cărei geamuri s-au spart, iar balcoanele au fost grav avariate.

Harkov şi regiunea adiacentă au fost atacate frecvent cu rachete şi drone în cei peste doi ani de război, dar utilizarea de bombe ghidate de mare calibru este ceva neobişnuit pentru oraş.

“Teroarea rusă împotriva oraşului devine din ce în ce mai odioasă”, a scris miercuri seara Zelenski pe X (ex-Twitter), îndemnându-i pe aliaţii Ucrainei să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană şi avioane de luptă.

“Nu există nicio explicaţie raţională pentru care (rachete) Patriot, care sunt în număr mare în întreaga lume, încă nu acoperă cerul Harkovului şi al altor oraşe şi comunităţi atacate de teroriştii ruşi”, a spus el.

Pe fondul bombardamentelor masive asupra Harkovului, media de stat ruse au difuzat joi o serie de informaţii că forţele Moscovei s-ar pregăti de lansarea unei ofensive asupra acestei regiuni, pe care vor să o încercuiască, potrivit Unian.

Centrul pentru combaterea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a dezminţit, afirmând că aceste informaţii fac parte dintr-o “propagandă a fricii” pe care o răspândeşte Kremlinul. Ocupanţii îşi folosesc atacurile teroriste asupra Harkovului pentru a intimida populaţia civilă, a precizat Centrul.

Cinci persoane decedate în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Harkov

O rachetă rusească a lovit miercuri o zonă industrială din orașul ucrainean Harkov (nord), ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte șapte, provocând totodată un incendiu de proporții într-o tipografie, au anunțat autoritățile locale, potrivit Reuters.

Regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia la nord și se află aproape de linia frontului, a suferit atacuri regulate cu drone și rachete în timpul invaziei rusești de doi ani.

Racheta X-59 a lovit clădirea industrială cu etaj înalt în cursul după-amiezii.

“Clădirea găzduiește facilități de producție și birouri. Acesta este un act de terorism, deoarece a fost efectuat într-un moment în care marea majoritate a oamenilor sunt la muncă”, a declarat Volodymyr Tymoshko, șeful poliției regionale, citat pe un cont al poliției pe Telegram.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Respiră aerul curat de munte de pe terasa propriei tale locuințe. Alege confortul caselor și apartamentelor oferite de YAELE Invest Construct

Dacă dorești să găsești o locuință aproape de natură și să te bucuri de un refugiu montan numai al tău, avem vești bune pentru...

Respiră aerul curat de munte de pe terasa propriei tale locuințe. Alege confortul caselor și apartamentelor oferite de YAELE Invest Construct

Dacă dorești să găsești o locuință aproape de natură și să te bucuri de un refugiu montan numai al tău, avem vești bune pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă