Programul Naţional de Investiţii „Energie verde” a fost lansat în consultare publică și are un buget de 4 miliarde de lei
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că programul multianual de investiţii pentru oraşe verzi şi sisteme centralizate de termoficare, va fi implementat în perioada 2024-2030. Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Burduja afirmă că „programul este adresat orașelor care și-au asumat neutralitatea climatică până în 2030, pe modelul Misiunii UE M100, și sistemelor centralizate de termoficare din întreaga țară, care au nevoie urgentă de investiții în modernizarea grupurilor energetice. Energie sigură, accesibilă și verde, în această ordine de priorități, pentru români”.
„Energie Verde” este unul dintre cele mai ambițioase programe naționale pe care România le-a avut, pentru a stimula inițiativele de producere a energiei verzi și creșterea eficienței energetice la nivelul comunităților locale”, a transmis ministrul Burduja.
Programul este structurat pe două componente principale:
– Componenta A, având ca beneficiare potențiale, orașele incluse în programul european „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Pe această componentă se vor finanța măsurile de energie verde și eficiență energetică aprobate de Comisia Europeană;
– Componenta B, destinată altor unități administrativ-teritoriale și sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET). De aici se vor finanța proiectele de modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele României.
Sebastian Burduja a mai scris în postare că „ investițiile au devenit prioritatea zero a întregii noastre activități. Am atras în 15 luni, peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Acum completăm aceste demersuri cu programul „Energie Verde”, finanțat în premieră din fondurile obținute de Ministerul Finanțelor din emiterea de obligațiuni verzi (green bonds). Ne dorim să demarăm programul încă din acest an”.