7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalOponenții reformei vizând creşterea vârstei de pensionare din Franţa nu mai au...

Oponenții reformei vizând creşterea vârstei de pensionare din Franţa nu mai au voie în Place de la Concorde

Oponenții reformei vizând creşterea vârstei de pensionare din Franţa speră să-şi manifeste din nou nemulţumirea în acest weekend cu noi proteste, dar spectrul unei “radicalizări” a dus la interzicerea oricărei reuniuni în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris, precum şi pe faimosul bulevard Champs Elysees, relatează AFP.

Prefectura a interzis sâmbătă adunările în cele două locuri, situate în apropiere de sediul parlamentului şi de palatul prezidenţial, afirmând că “persoanele care încearcă să se adune în aceste locuri vor fi evacuate sistematic de forţele de ordine” şi ar putea fi amendate, conform agerpres.ro.

Oponenții reformei ce vrea creșterea vârstei de pensionare au fost interziși în Place de la Concorde după incidentele de vineri seara

Vineri seara, mii de oameni s-au adunat în Place de la Concorde, câteva sute aruncând cu sticle şi artificii în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi au operat 61 de arestări. Joi, în piaţă au protestat 10.000 de persoane şi 258 au fost reţinute.

Joi după-amiază, guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron – care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani – şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru.

Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern, iar vineri în Adunarea Naţională au fost depuse două moţiuni de cenzură împotriva executivului, care nu sunt însă susţinute de o majoritate parlamentară.

Sunt prevăzute în schimb manifestaţii de protest în întreaga Franţă, inclusiv în Place d’Italie, din Paris, la Marsilia, al doilea cel mai mare oraş din Franţa, precum şi la Brest (vest), Toulon sau Montpellier (sud-est).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciucă nu a putut trece de la Galbena de Odobescu la un vin de calitate

Ilustrație: Marian Avramescu Obișnuit cu Galbena de Odobescu, care i-a fost băgată pe gât de către marele ospătar de la recepțiile organizate la Palatul...

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...

Ucraina avertizează că Rusia va dezinforma masiv în perioada următoare

Declarația făcută de Comitetul de Informații subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească...
Ultima oră
Pe aceeași temă