O amplă operațiune internațională coordonată de Eurojust a dus la închiderea rețelelor globale RedLine și Meta, implicate în furtul de date personale prin infostealeri, anunță autoritățile.
Serverele folosite de cele două grupări de infractori cibernetici pentru a colecta date sensibile – precum parole, date bancare și informații de contact – au fost neutralizate în cadrul unei intervenții la care au participat forțele de ordine din Statele Unite, Țările de Jos, Belgia, Portugalia, Marea Britanie și Australia.
RedLine și Meta au accesat și au comercializat informații personale de la milioane de utilizatori globali, devenind una dintre cele mai mari platforme de malware din lume, arată Eurojust.
Informațiile furate, care includ parole, numere de telefon și portofele criptografice, erau vândute pe piețe ilegale, facilitând infracțiuni precum furtul de fonduri și atacurile de hacking.
Peste 1.200 de servere din zeci de țări rulau malware-ul celor două rețele
Anchetele, lansate în urma plângerilor victimelor și a unor avertizări din partea unei firme de securitate, au dezvăluit că peste 1.200 de servere din zeci de țări rulau malware-ul celor două rețele. La 28 octombrie, forțele de ordine au efectuat o acțiune globală prin care au închis trei servere în Țările de Jos, au confiscat două domenii și au arestat două persoane în Belgia. În plus, Statele Unite au făcut publice acuzațiile împotriva suspecților.
Pentru a transmite un mesaj clar către membrii rețelei infracționale, autoritățile au trimis un videoclip celor suspectați, anunțând că au obținut informații critice despre structura grupării și intenționează să le oprească activitățile.
După operațiune, autoritățile belgiene au desființat canalele de comunicare RedLine și Meta, iar Eurojust a confirmat recuperarea unei baze de date care conține informații despre clienții celor două platforme de malware.