14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive asupra oraşului supraaglomerat Rafah, de unde Israelul vrea să evacueze civili pentru a învinge definitiv Hamas, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Ofensiva “nu ar fi numai terifiantă pentru cei peste un milion de civili palestinieni care se adăpostesc acolo; ar semnifica, de asemenea, sfârşitul programelor noastre de ajutor”, a avertizat Antonio Guterres în faţa Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva.

Situat la graniţa închisă cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gazei, Rafah este singurul punct de intrare pentru asistenţa umanitară, care rămâne “total insuficient”, a subliniat el, pentru micul teritoriu palestinian asediat de Israel încă de la începutul războiului.

În timp ce discuţiile pentru un armistiţiu continuă în Qatar, multe ţări încearcă să îl descurajeze pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să declanşeze o ofensivă la Rafah, unde, potrivit ONU, sunt înghesuiţi aproape un milion şi jumătate de palestinieni.

Premierul Netanyahu a anunţat o viitoare operaţiune la sol împotriva acestui oraş pe care îl prezintă drept “ultimul bastion” al Hamas, la patru luni după începerea ofensivei terestre lansate pe 27 octombrie în nordul Fâşiei Gaza şi extinsă treptat spre sud.

În Fâşia Gaza, lovită de o catastrofă umanitară majoră, 2,2 milioane de persoane, conform ONU, adică marea majoritate a populaţiei, sunt ameninţate cu “foamete în masă”.

Asistenţa umanitară internaţional ajunge în Fâşia Gaza din Egipt, sub rezerva aprobării Israelului, iar livrarea în nord este aproape imposibilă din cauza distrugerilor şi a luptelor.

Mai mulţi locuitori din Fâşia Gaza au declarat pentru AFP că au fost forţaţi să mănânce frunze, furaje pentru animale şi chiar să sacrifice animale de tracţiune pentru hrană, în timp ce rarele convoaie de ajutoare care ajung în nord sunt jefuite de populaţie.”Murim de foame”, a declarat Abdallah Al-Aqra, în vârstă de 40 de ani, un refugiat în oraşul Gaza. El a spus că armata a tras duminică “în oameni flămânzi, care încercau să obţină făina” adusă de un camion cu ajutoare.

VIDEO. “Rafah este o oală sub presiune”, consideră ONU

Biroul umanitar al Națiunilor Unite și-a exprimat vineri (2 februarie) îngrijorarea cu privire la ostilitățile din Khan Younis, care au forțat tot mai multe persoane să fugă la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, purtătorul de cuvânt al UNOCHA, Jens Laerke, descriind orașul de frontieră ca fiind o “oală sub presiune a disperării”.

Comentariile vin în contextul în care Israelul se pregătește să avanseze războiul său în Gaza mai la sud, aproape de granița cu Egiptul, unde majoritatea locuitorilor din Gaza s-au refugiat din calea ofensivei israeliene.

“Rafah este o oală sub presiune a disperării și ne temem pentru ceea ce va urma”, a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă