8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalONU a adoptat prima rezoluţie globală privind inteligenţa artificială

ONU a adoptat prima rezoluţie globală privind inteligenţa artificială

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi prima rezoluţie globală privind inteligenţa artificială (AI) pentru a încuraja protejarea datelor cu caracter personal, monitorizarea AI pentru riscuri şi protejarea drepturilor omului, au declarat oficiali americani, relatează Reuters, conform Agerpres.

Rezoluţia fără caracter obligatoriu, propusă de Statele Unite şi co-sponsorizată de alte 122 de naţiuni, a fost negociată timp de trei luni şi pledează, de asemenea, pentru întărirea politicilor de confidenţialitate, au declarat oficiali în prezenţa jurnaliştilor, înainte de adoptarea rezoluţiei.

„Navigăm în ape agitate cu tehnologia aflată în schimbare rapidă, ceea ce înseamnă că este mai important ca niciodată să ţinem de lumina valorilor noastre”, a spus unul dintre oficialii înalţi ai administraţiei, descriind rezoluţia ca fiind „primul document de consens cu adevărat global privind AI”.

Rezoluţia este cea mai recentă dintr-o serie de iniţiative ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea inteligenţei artificiale, pe fondul temerilor că ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, amplifica frauda sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre alte daune.

„Proiectarea, dezvoltarea, implementarea şi utilizarea incorectă sau rău intenţionată a sistemelor de inteligenţă artificială… prezintă riscuri care ar putea… submina protecţia, promovarea şi exercitarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, se arată în textul rezoluţiei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Studiu: Angajații cu venituri mari din România nu consideră economisirea o prioritate

Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arată că educația financiară nu este o prioritate pentru angajații români, inclusiv pentru cei cu venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă