Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu Uganda pentru a preveni răspândirea epidemiei mortale de Ebola în țările vecine, a declarat miercuri șeful agenției mondiale de sănătate.
Autoritățile sanitare din Uganda au identificat 74 de cazuri confirmate și probabile de Ebola în cinci districte, potrivit OMS. Cel puțin 39 de persoane au murit din cauza bolii, iar alte 14 s-au recuperat. Mai mult de 660 de persoane care au fost posibil expuse la virus se află sub monitorizare activă, notează CNBC.
„Principalul nostru obiectiv este acum să sprijinim guvernul Ugandei pentru a controla și a limita rapid acest focar, pentru a opri răspândirea acestuia în districtele și țările vecine”, a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei actualizări globale privind sănătatea la Geneva.
Uganda a declarat un focar de Ebola la sfârșitul lunii septembrie, după ce o persoană dintr-un sat din regiunea centrală a țării a fost testată pozitiv la acest virus. Nu există vaccinuri sau tratamente autorizate pentru tulpina care a provocat epidemia, numită Sudan ebolavirus.
Ebolavirusul nu se răspândește prin transmitere pe calea aerului. Oamenii se îmbolnăvesc prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane care s-a îmbolnăvit sau a murit din cauza virusului. De asemenea, se poate răspândi prin contactul cu materiale contaminate și cu animale infectate.
Ebola nu este contagioasă până la apariția simptomelor, care poate dura între 2 și 21 de zile. În medie, este nevoie de aproximativ 8-10 zile pentru ca simptomele să apară.
Săptămâna trecută, SUA au început să îndrume călătorii care au petrecut timp în Uganda către cinci aeroporturi pentru un control sanitar înainte de a intra în țară. Aeroporturile sunt JFK din New York, Newark, Atlanta, Chicago O’Hare și Washington Dulles. Controalele de sănătate se aplică călătorilor care au fost în Uganda în termen de 21 de zile de la sosirea în SUA.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!