Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o măsură esențială în combaterea epidemiei actuale, conform unui comunicat emis de agenția internațională, citat de AFP.
„Diagnosticarea timpurie a mpox este crucială pentru asigurarea unui tratament rapid și a îngrijirilor necesare, precum și pentru controlul virusului”, se precizează în document, având în vedere că boala a cauzat deja aproape 900 de decese în Africa de la începutul anului 2024.
Prin includerea acestui test pe lista produselor destinate utilizării de urgență, OMS facilitează distribuirea acestuia de către alte agenții ale ONU și asigură autoritățile sanitare din țările afectate de eficacitatea testului, accelerând astfel procesul de depistare.
În Africa, capacitățile de testare sunt limitate și că întârzierile în confirmarea cazurilor de mpox contribuie la răspândirea virusului.
Mpox, cunoscută anterior sub denumirea de variola maimuței, este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar care poate fi transmisă și între oameni, manifestându-se prin febră, dureri musculare și erupții cutanate.
În 2024, au fost raportate peste 30.000 de cazuri suspecte în Africa, cele mai multe provenind din Republica Democratică Congo, Burundi și Nigeria.
În Republica Democratică Congo, doar 37% dintre cazurile suspecte au fost testate în acest an. Testul aprobat de OMS, denumit Alinity mMPXV și dezvoltat de Abbott Molecular, este un test PCR în timp real capabil să detecteze ADN-ul virusului din ambele clade prin tamponarea leziunilor cutanate umane.
Similar testelor PCR utilizate pe scară largă în timpul pandemiei COVID-19, noul test va fi implementat în laboratoare specializate. Prin detectarea ADN-ului în mostrele de erupții pustuloase sau veziculare, profesioniștii din domeniul sănătății pot confirma eficient cazurile suspecte de mpox.