31.6 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInternaționalOlanda face anunțul! Ce se întâmplă cu Bulgaria privind aderarea la spațiul...

Olanda face anunțul! Ce se întâmplă cu Bulgaria privind aderarea la spațiul Schengen

Vineri, Olanda a anunțat că Bulgaria a îndeplinit condițiile necesare pentru a adera la Spațiul Schengen, având în vedere eforturile semnificative depuse în consolidarea frontierelor și combaterea imigrației clandestine. Aceasta decizie reprezintă o schimbare de poziție pentru Olanda, care anterior se opusese candidaturii Sofiei și marchează un pas important în procesul de extindere a Spațiului Schengen și în consolidarea cooperării europene în gestionarea frontierelor și securității.

Guvernul olandez ”a ajuns la concluzia că Bulgaria îndeplineşte condiţiile fixate pentru a adera la spaţiul Schengen” şi (Olanda) poate aşadar ”accepta o decizie care să conducă la integrarea deplină a Bulgariei în Schengen”, a afirmat secretarul de stat olandez pentru migraţie, Eric van der Burg, notează Agerpres.

Olada se opusese aderării Bulagriei la Schengen

Vineri seara, Ministerul Justiției olandez, conform agenției de presă ANP, anunțase că Olanda susține aderarea Bulgariei la spațiul Schengen.

La reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022, Olanda se opusese inițial aderării Bulgariei (implicit și a României) la spațiul Schengen, exprimând preocupări legate în special de corupție și migrație.

Cu toate acestea, vineri, Ministerul Justiției olandez a declarat că Bulgaria îndeplinește acum condițiile pentru a se alătura spațiului Schengen.

În acest context, Austria rămâne singura țară care ar trebui să își revizuiască poziția și să accepte aderarea la Schengen a României și Bulgariei, țări care îndeplinesc criteriile tehnice necesare.

Viena se pronunțase anterior împotriva extinderii spațiului de liberă circulație, invocând influxul de migranți neînregistrați pe teritoriul austriac, considerând că Schengen nu funcționează corespunzător.

Cu toate acestea, în zilele recente, Austria a indicat că ar putea accepta intrarea inițială a României și Bulgariei în Schengen cu condiția frontierei aeriene.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Din ce în ce mai greu pentru România. Ucraina obține cele trei puncte în partida cu Slovacia

Selecționata Ucrainei a obținut o victorie importantă împotriva echipei Slovaciei, cu scorul de 2-1 (0-1), vineri, pe Dusseldorf Arena, în cadrul Grupei E a...

VIDEO. Ministrul Economiei anunță o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

Ministrul Economiei, Radu Oprea, anunţă o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, cu un buget de 600 de milioane de euro pentru...

VIDEO. Ciolacu, despre când va fi stabilită data primului tur al prezidențialelor

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, menţionând că, în urma deciziilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă