7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaOlaf Scholz vrea ca majoritatea statelor membre ale UE să livreze suficiente...

Olaf Scholz vrea ca majoritatea statelor membre ale UE să livreze suficiente arme Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat luni că majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene(UE) nu livrează suficiente arme Ucrainei pentru a o ajuta în războiul contra Rusiei şi a lansat un apel la sporirea eforturilor UE în această privinţă, informează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

În contextul blocării în Congres a ajutorului Statelor Unite pentru Kiev, Scholz a insistat pe nevoia ca Europa să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina, precizând că guvernul german va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar, potrivit Agerpres.

Germania a devenit ţinta criticilor în primele luni ale invaziei ruse în Ucraina pentru că nu oferise sprijinul militar pe care Kievul îl aştepta de la una dintre puterile majore din Europa.

În prezent, însă, Germania este unul dintre principalii furnizori de ajutor militar şi financiar. La finalul anului trecut, Berlinul a decis să-şi dubleze ajutorul militar pentru Ucraina în 2024, până la 8 miliarde euro.

”Oricât de semnificativă este contribuţia germană, ea nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung. De aceea, le cer aliaţilor din Uniunea Europeană să-şi consolideze eforturile cu privire la Ucraina. Livrările de arme planificate către Ucraina ale majorităţii statelor UE nu sunt suficiente”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin.

El a adăugat că Germania i-a cerut UE să verifice cu fiecare stat membru ce livrări intenţionează să facă, întrucât nu toate aceste livrări sunt cunoscute.

Olaf Scholz s-a declarat încrezător că la summitul extraordinar din 1 februarie liderii statelor UE vor aproba propunerea Comisiei Europene de acordare a unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. La summitul UE din decembrie nu s-a reuşit adoptarea unei decizii în această privinţă, din cauza opoziţiei Ungariei.

România, pe primul loc la creșterea exporturilor în UE

Exporturile de bunuri ale Uniunii Europene spre restul lumii s-au situat la 216,9 miliarde de euro în luna mai 2023, în scădere cu 1,9% comparativ cu luna mai a anului trecut, în condiţiile în care doar opt state membre, cu România pe primul loc, au înregistrat o creştere a exporturilor în ritm anual, arată datele publicate de Eurostat.

Conform acestor date, cele mai mari creşteri ale exporturilor extra-comunitare au fost înregistrate în România (7,9%), Danemarca (6,7%), Ungaria (5,3%) şi Franţa (4,8%). În majoritatea statelor membre (19 ţări), exporturile de bunuri s-au redus în luna mai 2023 comparativ cu luna mai a anului trecut, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Belgia (minus 16,6%), Cipru (minus 15,7%), Grecia (minus 15,5%) şi Estonia (minus 15,2%).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă