Administraţia de la Kiev a negat, miercuri, informaţiile conţinute în documente secrete atribuite Statelor Unite(SUA) privind prezenţa trupelor din state membre NATO pe teritoriul Ucrainei, transmite blacknews.ro.
„Nu este adevărat că sunt membri ai personalului NATO pe teritoriul Ucrainei”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, cu ocazia întâlnirii cu omologul său spaniol, Margarita Robles, conform postului de televiziune CNN.
„Este total fals că sunt militari NATO pe teritoriul Ucrainei”, a afirmat, la rândul său, Margarita Robles, deşi Spania nu a fost acuzată că ar avea militari în Ucraina.
Referindu-se la documentele secrete ale serviciilor americane publicate neautorizat pe reţele de socializare online, Oleksii Reznikov a susţinut că „multe date nu sunt reale sau nu mai sunt de actualitate”.
Margarita Robles a declarat că Spania va trimite Ucrainei în curând şase tancuri de tip Leopard 2, de fabricaţie germană.
Oficialii de la Kiev neagă prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei, după dezvăluirile din documente secrete SUA ce au ajuns publice
Conform unui document secret atribuit Departamentului american al Apărării, mai multe ţări occidentale au membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei. Marea Britanie are cei mai mulţi militari în Ucraina, aproximativ 50, fiind urmată de Letonia, cu 17 militari, şi de Franţa (15 militari). Statele Unite au 14 membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei, iar Olanda un singur militar, conform documentului secret care are data de 23 martie. Documentul nu precizează unde se află aceşti membri ai forţelor speciale şi nici nu oferă informaţii despre misiunile acestora.
Toate statele occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au transmis, de la începutul invaziei militare ruse, că nu au deloc militari în Ucraina, cu excepţia celor care protejează misiuni diplomatice. Ministerul britanic al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu pe tema presupusei prezenţe a forţelor speciale în Ucraina. Dar, referitor la publicarea neautorizată a documentelor secrete din SUA, Ministerul britanic al Apărării susţine că acestea prezintă „un nivel semnificativ de inexactitate”. „Cititorii trebuie să fie prudenţi în privinţa abordării unor informaţii cu valoare de presupuneri care au potenţialul răspândirii dezinformării”, a atras atenţia instituţia.
Ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, a insistat că Franţa nu a trimis militari pe teritoriul Ucrainei. „Nu există forţe franceze implicate în operaţiunea din Ucraina. Documentele citate nu provin de la forţele armate franceze. Nu ne pronunţăm asupra unor documente a căror sursă este incertă”, a afirmat Sébastien Lecornu.
Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei. Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informaţii, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează „un risc foarte grav” în materie de securitate naţională. Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a schimbat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!