25.8 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiOficiali europeni: Nu există scurtături privind aderarea Ucrainei la UE

Oficiali europeni: Nu există scurtături privind aderarea Ucrainei la UE

Oficialii europeni avertizează că nu există scurtături în ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la UE. Declaraţiile au fost făcute chiar înainte de summitul UE-Ucraina.

Speranţele Ucrainei de a adera rapid la UE sunt respinse, înaintea unei reuniuni istorice la Kiev. Vineri are loc un summit UE-Ucraina, iar înalţi oficiali au început să sosească în capitala ucraineană.

Înaintea reuniunii, prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că Ucraina şi-a stabilit ceea ce el a numit un „obiectiv ambiţios” de a adera la UE în doi ani. Însă un grup de state membre a avertizat că ar trebui să i se spună Kievului că acest lucru nu va fi posibil.

În iunie anul trecut, Ucraina a obţinut statutul de candidat la UE cu o viteză record. Totuşi, aderarea nu se va produce la fel de repede.

„Nu de asta are nevoie Ucraina”, a declarat un diplomat UE, potrivit BBC, conform monitorulapararii.ro.

Oficialii europeni spun că nu există scurtături privind aderarea Ucrainei la UE, deși presiuni au fost și din partea unor țări ca Polonia

Un alt diplomat a vorbit despre presiuni, venite din partea unor ţări precum Polonia, pentru a accelera procesul.

Un proiect de declaraţie a UE, care urmează să fie publicat după summit, reiterează promisiunea că viitorul Ucrainei se află în cadrul UE şi recunoaşte „eforturile considerabile” depuse în ultimele luni pentru îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat şi pentru realizarea reformelor.

Însă unele surse au declarat pentru BBC că o parte din document a fost modificată deoarece era prea „orientată spre viitor”. Se pare că Franţa, Germania, Italia şi Olanda, Belgia şi Luxemburg au avertizat împotriva unui ton prea optimist.

Oficiali de rang înalt spun că viitoarea aderare a Ucrainei nu este pusă la îndoială, dar nimeni nu este dispus să precizeze un calendar exact.

„O vom face, dar nu există scurtături”, a declarat un diplomat.

O actualizare a progreselor înregistrate de Ucraina în vederea aderării este aşteptată în primăvară.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă