15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiOanei Schmidt-Hăineală, procuror şef adjunct al DIICOT

Oanei Schmidt-Hăineală, procuror şef adjunct al DIICOT

De asemenea, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât să prelungească delegarea lui Bogdan Licu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în funcţia de adjunct al acestuia fiind delegat Răzvan Horaţiu Radu, fost agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, după suplimentarea ordinii de zi, delegarea în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Oanei Andrea Schmidt-Hăineală, au transmis reprezentanţii CSM.

Delegarea se face începând din 1 iulie, până la ocuparea funcţiei în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.

În aceeaşi şedinţă de marţi, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât prelungirea delegării lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând din 27 iunie până la ocuparea funcţiei în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.

De asemenea, Secţia pentru procurori a hotărât delegarea lui Răzvan Horaţiu Radu în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând din 12 iunie, până la ocuparea funcţiei în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.

Şi aceste două hotărâri au fost luate după suplimentarea ordinii de zi.

Oana Schmidt-Hăineală este singurul procuror care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii, ea ocupând acest post în perioada 2013-2014. 

În luna aprilie 2017, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a cerut Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea Oanei Schmidt Hăineală în cadrul instituţiei, pe un post de secretar de stat pentru relaţiile internaţionale ale ministerului. Ministrul Carmen Dan susţinea că numirea ca secretar de stat în MAI a procurorului Oana Schmidt-Hăineală ”ar fi un câştig pentru minister”.

Oana-Schmidt Hăileală, procuror la Parchetul Curţii de Apel Bacău, a fost propusă să ocupe un post de secretar de stat în Guvernul Grindeanu şi la începutul anului 2017, detaşarea acesteia fiind cerută de fostul ministru Florin Iordache. Solicitarea a fost admisă de Secţia pentru procurori a CSM cu începere din 7 ianuarie 2017, dar în 3 februarie 2017 Secţia pentru procurori a CSM a decis încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei atât a Oanei Schmidt Hăineală, cât şi a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Încetarea detaşării celor doi procurori a fost cerută de şeful de atunci al Ministerului Public, Augustin Lazăr, care a arătat atunci că măsura trebuie luată pentru a asigura derularea “în condiţii de imparţialitate” a dosarului privind elaborarea de către Ministerul Justiţiei a OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată de Guvern la cinci zile după adoptare, anchetă aflată atunci la DNA.

După decizia Secţiei pentru procurori a CSM, Ministerul Justiţiei anunţa că procurorul Oana Schmidt Hăineală a solicitat premierului încetarea calităţii de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

În 19 aprilie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a decis delegarea procurorului Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al lui Augustin Lazăr, în funcţia de procuror general până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de două luni.

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră şi a ocupat din 19 ianuarie 2013 până în mai 2018 funcţia de Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Cele mai citite

Clotilde Armand a renovat pe ascuns un apartament pregătit de retrocedare. Zeci de mii de euro din bugetul primăriei, pentru că s-a spart o...

Un consilier local a descoperit cum primarul Clotilde Armand a renovat apartamentul de sub el, deși există o cerere pe Legea 10 legată de...

Ministerul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă, adică direct din viața civilă

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a înaintat Guvernului un Memorandum prin care solicită angajarea a 5200 de oameni în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Memorandumul...

Clotilde Armand a renovat pe ascuns un apartament pregătit de retrocedare. Zeci de mii de euro din bugetul primăriei, pentru că s-a spart o...

Un consilier local a descoperit cum primarul Clotilde Armand a renovat apartamentul de sub el, deși există o cerere pe Legea 10 legată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă