O plimbare spațială planificată de rutină a doi cosmonauți la bordul Stației Spațiale Internaționale, cei doi fiind din Rusia, a fost întreruptă după ce controlorii de zbor au observat un flux de particule care curge dintr-o navă spațială Soyuz andocata, a arătat un webcast al NASA joi (15 decembrie).
NASA a spus că niciunul din membrii din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) nu a fost considerat a fi în vreun pericol.
Scurgerea aparentă care a fost vizibilă în fluxul video în direct al NASA a apărut ca un torent de particule asemănătoare unor fulgi de zăpadă care se pulverizează din secțiunea din spate a capsulei Soyuz MS-22, ce părea să fie lichid care scapă din nava spațială, posibil lichid de răcire, a declarat în fluxul live comentatorul Rob Navias de la NASA, chiar de la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston.
O plimbare spațială la bordul Stației Spațiale Internaționale a doi cosmonauți din Rusia a fost amânată până se va vedea ce este cu scurgerea apărută
Scurgerea a început în jurul orei 20:30 EST (01:30 GMT joi). NASA a spus că niciunul din membrii din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) nu a fost considerat a fi în vreun pericol.
Un oficial al operațiunilor de control al misiunii Rusiei de lângă Moscova a fost auzit spunându-le celor doi cosmonauți într-o transmisie radio că plimbarea lor în spațiu a fost anulată în timp ce inginerii lucrau pentru a determina natura și originea scurgerii.
Rusia își strânge jucăriile – Spune că va renunța la Stația Spațială Internațională după 2024 și își va construi propria stație spațială
În timp ce tensiunile continuă să crească între Rusia și Occident din cauza războiului din Ucraina, Moscova a anunțat că va părăsi Stația Spațială Internațională (ISS) după 2024.
Decizia, relatată de presa rusă, a fost anunțată în timpul unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și Iuri Borisov, directorul general nou numit al Roscosmos – agenția spațială rusă.
Anunțul, deși este considerat în general o veste proastă pentru cooperarea internațională în domeniul spațial, nu înseamnă că Rusia renunță la ambițiile sale galactice, Moscova sugerând că va crea o nouă stație orbitală proprie.
Borisov, care l-a înlocuit pe predecesorul Dmitri Rogozin după ce acesta a fost înlăturat personal de la conducerea Roscosmos de către Putin la începutul acestei luni, a numit decizia de a merge singur și de a construi propria stație spațială a Rusiei „ridicarea ștachetei” în industria spațială și principala „prioritate” a programului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!