5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăCoronavirusO nouă subvariantă mai contagioasă a Omicron, denumită „Omicron invizibil”, a ajuns...

O nouă subvariantă mai contagioasă a Omicron, denumită „Omicron invizibil”, a ajuns și în România

Noua subvariantă (BA.2) a COVID-19, supranumită „Omicron invizibil” de unii oameni de știință, a fost depistată și în România, potrivit INSP. Conform unui raport privind variantele coronavirusului care determină îngrijorare, publicat marți, 13 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 au fost confirmate în țara noastră.

În România au fost confirmate 1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 până la data de 30 ianuarie 2022, iar la 13 dintre acestea a fost detectată sub-varianta BA.2, arată raportul prezentat marți de Institutul Național de Sănătate Publică, transmite digi24.ro.

În prezent, subvarianta Omicron circulă în România în paralel cu varianta Delta și cu varianta originală Omicron, care este dominantă la acest moment:

-Până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate 5925 cazuri cu varianta Delta, din care 30 în săptămâna 04/2022.
-Până în prezent, dintre cele 5925 cazuri cu varianta Delta, la 92 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,6%).
-În săptămâna 04 au fost confirmate 248 cazuri cu varianta Omicron.
-Până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate 1146 cazuri cu varianta Omicron.
-Până în prezent, dintre cele 1146 cazuri cu varianta Omicron, la 13 a fost detectată sub-varianta BA.2 (1,1%).

Subvarianta BA.2, care ar fi mai contagioasă potrivit primelor studii, este prezentă în mai multe țări și a devenit, într-o perioadă foarte scurtă, dominantă în Danemarca, unde peste 80% dintre infecții sunt cu BA.2.

Ca și în cazul altor variante, infectarea cu BA.2 poate fi detectată prin testarea rapidă anti-Covid, dar nu se poate determina ce variantă a provocat infectarea, spun experții.

Cu toate că sub-varianta este încă și mai transmisibilă decât super-contagioasa tulpină originală a Omicron, oficialii din sistemul sanitar danez estimează că BA.2 nu provoacă simptome mai grave decât BA.1.

Noua subvariantă a Omicron, găsită acum și în România, nu este singura legată strâns genetic de celelalte variante ale tulpinii

La nivel global, BA.1 a reprezentat 98,8% din cazurile COVID-19 transmise bazei de date publice de urmărire a virușilor GISAID începând cu 25 ianuarie. Dar, mai multe țări raportează creșteri recente ale subvarianței cunoscute sub numele de BA.2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe lângă BA.1 și BA.2, OMS enumeră alte două subvariante sub umbrela Omicron: BA.1.1.529 și BA.3. Toate sunt strâns legate genetic, dar fiecare prezintă mutații care ar putea modifica modul în care se comportă.

Trevor Bedford, un virolog de la Fred Hutchinson Cancer Center care urmărește evoluția SARS-CoV-2, a scris vineri pe Twitter că BA.2 reprezintă aproximativ 82% din cazuri în Danemarca, 9% în Marea Britanie și 8% în Statele Unite, pe baza analizei sale a datelor de secvențiere din baza de date GISAID și a numărului de cazuri din proiectul Our World in Data de la Universitatea Oxford.

Versiunea BA.1 a Omicron a fost oarecum mai ușor de urmărit decât variantele anterioare. Acest lucru se datorează faptului că lui BA.1 îi lipsește una dintre cele trei gene țintă utilizate într-un test PCR comun.

BA.2, cunoscută uneori ca subvariantă „stealth”, nu are aceeași genă țintă lipsă. În schimb, oamenii de știință îl monitorizează în același mod în care au variantele anterioare, inclusiv Delta, prin urmărirea numărului de genomi virali transmis bazelor de date publice, cum ar fi GISAID.

Ca și în cazul altor variante, o infecție cu BA.2 poate fi detectată cu ajutorul testării la domiciliu pentru coronavirus.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă