10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăCoronavirusOamenii de știință sunt în alertă din cauza "vărului" Omicron, subvarianta BA.2

Oamenii de știință sunt în alertă din cauza “vărului” Omicron, subvarianta BA.2

Varianta foarte transmisibilă Omicron a virusului SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de BA.1, reprezintă acum aproape toate infecțiile cu coronavirus la nivel global, deși creșterile dramatice ale cazurilor de COVID au atins deja apogeul în unele țări, notează Reuters.

Oamenii de știință urmăresc acum o creștere a cazurilor cauzate de “vărul” Omicron, cunoscut și sub numele de BA.2, care începe să depășească BA.1 în anumite părți ale Europei și Asiei.

Ce știm despre subvarianta BA.2

La nivel global, BA.1 a reprezentat 98,8% din cazurile COVID-19 transmise bazei de date publice de urmărire a virușilor GISAID începând cu 25 ianuarie. Dar, mai multe țări raportează creșteri recente ale subvarianței cunoscute sub numele de BA.2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe lângă BA.1 și BA.2, OMS enumeră alte două subvariante sub umbrela Omicron: BA.1.1.529 și BA.3. Toate sunt strâns legate genetic, dar fiecare prezintă mutații care ar putea modifica modul în care se comportă.

Trevor Bedford, un virolog de la Fred Hutchinson Cancer Center care urmărește evoluția SARS-CoV-2, a scris vineri pe Twitter că BA.2 reprezintă aproximativ 82% din cazuri în Danemarca, 9% în Marea Britanie și 8% în Statele Unite, pe baza analizei sale a datelor de secvențiere din baza de date GISAID și a numărului de cazuri din proiectul Our World in Data de la Universitatea Oxford.

Versiunea BA.1 a Omicron a fost oarecum mai ușor de urmărit decât variantele anterioare. Acest lucru se datorează faptului că lui BA.1 îi lipsește una dintre cele trei gene țintă utilizate într-un test PCR comun.

BA.2, cunoscută uneori ca subvariantă „stealth”, nu are aceeași genă țintă lipsă. În schimb, oamenii de știință îl monitorizează în același mod în care au variantele anterioare, inclusiv Delta, prin urmărirea numărului de genomi virali transmis bazelor de date publice, cum ar fi GISAID.

Ca și în cazul altor variante, o infecție cu BA.2 poate fi detectată cu ajutorul testării la domiciliu pentru coronavirus.

Este mai transmisiblă ?

Unele rapoarte timpurii indică faptul că BA.2 poate fi chiar mai transmisibl decât BA.1 deja extrem de contagios, dar până acum nu există dovezi care să arate că rezistă la vaccin.

Oficialii danezi din domeniul sănătății estimează că BA.2 poate fi de 1,5 ori mai transmisibil decât BA.1, pe baza datelor preliminare, deși probabil că nu provoacă o boală mai gravă.

În Anglia, o analiză preliminară a urmăririi contactelor din 27 decembrie 2021 până în 11 ianuarie 2022, de către Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (HSA) sugerează că transmiterea este mai mare în rândul persoanelor de contact ale persoanelor infectate cu BA.2 (13,4% ) comparativ cu alte cazuri Omicron (10,3%).

O întrebare critică este dacă oamenii care au fost infectați în valul BA.1 vor fi protejați de BA.2, a spus dr. Egon Ozer, expert în boli infecțioase la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Aceasta a fost o preocupare în Danemarca, unde în unele locuri în care s-au înregistrat un număr mare de cazuri de infecții cu BA.1 raportau o creștere a cazurilor de BA.2, a spus Ozer.

Vestea bună, a spus el, este că vaccinurile și rapelurile încă „țin oamenii departe de spital și îi țin în viață”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă