15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalO influentă organizație de trafic de droguri, destructurată de Europol, în Bosnia...

O influentă organizație de trafic de droguri, destructurată de Europol, în Bosnia și Herțegovina

Europol a sprijinit Bosnia și Herțegovina în identificarea și dezmembrarea unei rețele criminale de mare amploare, implicată în traficul de droguri și de arme, spălarea de bani și corupție.

Ancheta, inițiată în 2021, s-a concentrat asupra activităților unei rețele infracționale implicate în principal în producția și traficul de droguri în Balcanii de Vest, în UE și în America de Sud. Piste importante, care au servit la identificarea celor implicați, au fost obținute în urma analizei operaționale a comunicațiilor criptate. Europol a sprijinit autoritățile naționale în dezvoltarea activităților de investigare, furnizându-le informații importante obținute din comunicațiile suspecților prin intermediul aplicațiilor criptate ANOM și SkyECC, acestea din urmă fiind retrase în 2021.

Schimbul de informații între diferitele autorități naționale a scos la iveală o organizație de mare anvergură, răspândită pe două continente și cu unii membri care dețin funcții în administrația națională a Bosniei și Herțegovinei. La 19 iunie, când a avut loc cea de-a opta zi de acțiune organizată în cadrul acestei operațiuni care durează de trei ani, autoritățile naționale din Bosnia și Herțegovina au arestat șase persoane. Aceste arestări ridică numărul persoanelor arestate pentru legăturile lor cu acest grup de crimă organizată la un total de 38.

Rezultatele totale ale operațiunii:

  • 38 de suspecți arestați, dintre care 8 cu funcții în administrația națională a Bosniei și Herțegovinei.
  • O țintă „de mare valoare” arestată în Germania și extrădată în Bosnia și Herțegovina
  • Confiscarea a peste 300 kg de canabis, precum și a unor bunuri imobiliare și numerar în valoare totală de peste 6 milioane EUR

Europol a sprijinit operațiunea încă de la începutul acesteia prin analiza comunicațiilor care a permis autorităților naționale să identifice suspecții și să descopere activitățile infracționale ale acestora. Europol a facilitat schimbul de informații, precum și a coordonat și finanțat reuniuni operaționale.

Analiza operațională paralelă efectuată de Europol, furnizată sub forma unor pachete de informații, a făcut lumină asupra ramificațiilor și influenței rețelei infracționale. De asemenea, Europol a sprijinit autoritățile naționale prin detașarea de experți pe teren pentru a oferi anchetatorilor sprijin analitic în timp real și expertiză tehnică.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Taximetriștii continuă și astăzi protestul din Capitală

Taximetriştii membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă astăzi protestele în Piaţa Constituţiei, solicitând emiterea, în...

“ANAF – Ultimul cartuș” – regia Marcel Boloș, în curând, la buticul tău!

Ilustrație: Marian Avramescu După episoade repetate de Brigada DIVERtiSmEnt “La munte și la mare”, pe banii statului, actorii lipsiți de talent ai Agenției Naționale...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă