Imagini luate de o dronă arată o groapă comună pentru sute de victime ale cutremurului din Turcia ce a făcut ravagii în sudul țării luni.
Linii de morminte au fost săpate sâmbătă (11 februarie) în orașul turc Hatay pentru victimele unui puternic cutremur care a ucis peste 24.450 de persoane în Turcia și Siria.
Saci de cadavre au fost aduse de camioane și așezate pe pământ, așteptând înmormântarea.
În Turcia, 67 de persoane au fost scoase din dărâmături în ultimele 24 de ore, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay reporterilor peste noapte, în eforturile care au atras 31.000 de salvatori în regiunea afectată.
Aproximativ 80.000 de persoane au fost tratate în spital, în timp ce 1,05 milioane au rămas fără adăpost în urma cutremurelor, ei aflându-se în adăposturi temporare, a adăugat el, potrivit Reuters.
O groapă comună pentru sute de victime ale cutremurului din Turcia a fost săpată la Hatay, acesta fiind cel mai grav seism din 1939 încoace
Cutremurul de luni (6 februarie) cu magnitudinea 7,8, cu mai multe replici puternice în Turcia și Siria, este al șaptelea cel mai mortal dezastru natural din lume din acest secol, apropiindu-se de cei 31.000 de morți în urma unui cutremur din Iranul vecin în 2003.
Cu un număr de morți de până acum de 21.848 de persoane în Turcia, acesta este cel mai mortal cutremur din țară din 1939 încoace.
Bilanț cutremur: 20.000 de morți în Turcia și 3.200 în Siria
Ultimul bilanț al victimelor cutremurelor anunțat de autoritățile de la Ankara indică aproape 20.000 de morți și în jur de 66 de mii de răniți. De cealaltă parte a graniței, Siria a transmis că numărul persoanelor decedate a urcat la 3.200 și cinci mii de răniți.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se confruntă cu critici din ce în ce mai mari din partea familiilor frustrate de un răspuns lent din partea echipelor de salvare, deoarece speranța lor se estompează treptat odată cu trecerea timpului.
În timpul unei vizite în provincia Hatay, unde peste 3.300 de oameni au murit și cartiere întregi au fost distruse, Erdogan a spus: „Nu este posibil să fim pregătiți pentru un astfel de dezastru. Nu vom lăsa pe niciunul dintre cetățenii noștri neîngrijiți”.
Probleme similare sunt raportate în Siria vecină, ambasadorul țării la ONU recunoscând că guvernul are o „lipsă de capabilități și o lipsă de echipamente”.
În ciuda faptului că familiile se simt frustrate de ritmul lent de salvare, există cazuri în care cei prinși sub dărâmături sunt în viață și sunt salvați.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!