7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiO angajată a gropii de gunoi Glina este acuzată de dare de...

O angajată a gropii de gunoi Glina este acuzată de dare de mită

Pentru existența infracțiunii de dare de mită, prevăzută în art. 255C.pen., nu este necesar ca promisiunea sau oferta banilor sau a altor foloase să fi fost urmată de primirea acestora. Este suficient ca ele să fi fost făcute, după cum nu este relevant nici refuzul funcționarului de a accepta promisiune sau oferta tot astfel nu interesează nici dacă scopul urmărit de mituitor a fost sau nu realizat.

Studii recente de impact asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă a gropii de gunoi Glina, care a poluat masiv și a distrus sănătatea populației în ultimii 20 de ani, depuse la Direcția de Sănătate Publică și afișate pe site-ul acestei instituții au rezultate dramatice pentru cetățenii din Popești-Leordeni, Glina, Berceni și unele cartiere bucureștene limitrofe.

Se moare cu 50% mai mult în aceste zone afectate de poluarea masivă de la groapa de gunoi Glina unde în ultimii ani au fost aduse ilegal deșeuri din cianuri de la platforma Aro Câmpulung, deșeuri radioactive, substanțe toxice pentru sănătatea umană și amestecate cu deșeurile menajere provenite de la cetățeni și agenți economici așa cum arată numeroase articole și reportaje din presa națională și internațională.

Groapa de gunoi Glina a fost închisă în februarie 2019 din cauza unor grave abateri privind poluarea comunităților de cetățeni care locuiesc în jurul acestei gropi iar în acest moment un grup de interes format din politicieni cunoscuți și oameni de afaceri încearcă redeschiderea acestui focar de poluare prin autorizarea mascată a unei stații de sortare.

Este extrem de cunoscut în rândul funcționarilor publici de la Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică, Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului cât și în rândul altor organe ale statului, chiar și în rândul populației afectate, faptul că Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina, prin Corina Blănaru în calitate de director economic, face presiuni la toate nivelurile și încearcă mituirea funcționarilor publici pentru obținerea autorizațiilor, avizelor și acordurilor măsluite necesare punerii în funcțiune a bombei ecologice, sub masca autorizării unei stații de sortare.

Dar, în instituțiile publice, în afara funcționarilor publici corupți care au ajutat în ultimii 20 de ani prin abuzuri, falsuri și corupție, la creșterea morbidității în rândul populației din comunitățile aflate în jurul gropii de gunoi Glina, mai există și funcționari publici onești care își fac datoria în mod cinstit, corect și imparțial și care reprezintă un exemplu de integritate, curaj și respect pentru populație și instituția publică din care fac parte.

Astfel, este onorabil gestul, curajul și integritatea doamnei Rusu Antoaneta, medic și funcționar public la Direcția de Sănătate Publică Ilfov, care a luat atitudine în favoarea populației afectate de poluarea de la groapa de gunoi Glina și a deconspirat public încercarea de mituire venită din partea Corinei Blănaru, director economic la Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina.

“Am fost la o conferință pe subiecte din domeniul nostru de activitate” – spune doamna doctor Antoaneta Rusu de la Direcția de Sănătate Publică Ilfov, instituție care urma să elibereze un aviz pentru impactul asupra sănătății populației din jurul gropii de gunoi Glina – “și la un moment dat pe scaunul liber de lângă mine se așează dna Corina Blanaru de la Ecorec, pe care o cunoșteam ca urmare a vizitelor dese făcute în ultimul timp la DSP Ilfov. Într-o primă fază nu mi-a fost clar ce caută acolo dar ulterior am înțeles că venise special pentru mine. Mi-a pus în brațe o mapă cu documente spunându-mi că este de la cineva din afară. Nedumerită, am deschis mapa și în interior erau bani. Am aruncat mapa înapoi în brațele Corinei Blanaru și i-am spus că este un gest josnic, incalificabil și că o voi reclama pentru mită“.

Studiile de sănătate publică privind impactul activității gropii de gunoi Glina și a stației de sortare aflată pe amplasament asupra populației din jur au avut rezultate alarmante, cota morbidității populației ajungînd la peste 50% față de normal, existând depășiri la substanțe toxice și metale de peste 37 ori a pragului de intervenție la stibiu, de peste 15 ori la argint, de peste 6 ori la arsen, precum și depășiri importante la bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb și zinc.

“Nu poți cumpăra influența în scopul distrugerii sănătății oamenilor și a creșterii explozive a morbidității în zonele din vecinătatea gropii de gunoi Glina. Este o infracțiune gravă iar dacă nu intervenea doamna doctor Antoaneta Rusu cu cinste, curaj și implicare nu știm unde ne aflam azi“ spune domnul Anton Cozma, unul dintre reprezentanții cetățenilor afectați de poluarea și daunele produse de groapa de gunoi Glina.

“Doar apelând la aceste instrumente legale populația din jurul gropii de gunoi Glina va fi protejată de abuzurile și infracțiunile celor care doresc redeschiderea acestui focar de poluare iar gestul de demnitate și onoare o pune pe doamna doctor Antoaneta Rusu în rândul oamenilor importanți pentru comunitățile din Popești Leordeni, Glina și Berceni. De astfel de oameni are nevoie societatea romînească pentru a depăși cu demnitate toate piedicile puse în calea unei conviețuiri sociale normale, care valorizează sănătatea publică și respectul față de mediul înconjurător”, mai spune domnul Anton Cozma, unul dintre liderii comunităților locale care trăiesc în apropierea gropii de gunoi Glina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă