7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSănătateNumărul persoanelor cu demență se va tripla până în 2050. Cum se...

Numărul persoanelor cu demență se va tripla până în 2050. Cum se poate preveni apariția

Potrivit unui nou studiu, aproximativ jumătate din cazurile de demență ar putea fi prevenite. De altfel, se preconizează că numărul persoanelor cu demență se va tripla până în 2050.

Cum se poate preveni apariția cazurilor de demență

Milioane de cazuri de demență ar putea fi prevenite sau îamâante prin reducerea unei serii de factori de risc, cum ar fi fumatul sau poluarea aerului, potrivit unui nou studiu major, deși experții externi avertizează că astfel de măsuri nu pot fi decât limitate, notează presa internațională.

Această afecțiune, care le răpește progresiv oamenilor memoria, abilitățile cognitive, limbajul și independența, afectează în prezent peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume.

Demența este cauzată de o serie de boli, dintre care cea mai frecventă este boala Alzheimer.

O revizuire amplă a datelor disponibile, publicate miercuri în revista The Lancet, a afirmat că „potențialul de prevenire este ridicat” în lupta împotriva demenței.

Studiul urmează unui raport anterior din 2020 care sublinia, de asemenea, importanța prevenției.

La momentul respectiv, echipa internațională de cercetători a estimat că 40 % din cazurile de demență erau legate de 12 factori de risc.

Printre acești factori se numărau persoanele cu un nivel scăzut de educație, problemele de auz, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, depresia, inactivitatea fizică, diabetul, consumul excesiv de alcool, leziunile cerebrale traumatice, poluarea aerului și izolarea socială.

Cea mai recentă actualizare adaugă încă doi factori de risc: pierderea vederii și colesterolul ridicat.

„Aproape jumătate din demențe ar putea fi prevenite teoretic prin eliminarea acestor 14 factori de risc”, se arată în studiu.

Demența este o afecțiune neurodegenerativă complexă și devastatoare care afectează milioane de oameni la nivel global. Aceasta se manifestă printr-o deteriorare progresivă a funcțiilor cognitive, care include memoria, gândirea, orientarea și capacitatea de a efectua activități zilnice.

Deși demența nu este o boală specifică, ci un termen umbrelă care cuprinde mai multe afecțiuni, impactul său asupra pacienților și familiilor acestora este profund și de necontestat.

Simptomele demenței se dezvoltă treptat și pot include pierderea memoriei, dificultăți de gândire, probleme de orientare în timp și spațiu, schimbări de personalitate și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...

Avertismentul expertului fiscal, Gabriel Biriș: Datoria publică în creștere, posibile majorări de TVA

Biriș a explicat că datoria publică a crescut rapid, ajungând deja la peste 50% din PIB și se îndreaptă către 60% Gabriel Biriș, avocat specializat...
Ultima oră
Pe aceeași temă