Numărul angajaților din România a atins un nou record în 2023, ajungând la 5,36 milioane, cea mai mare valoare din ultimii 16 ani, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.
Comparativ cu 2022, numărul mediu de salariați a crescut cu 3%, reflectând o revenire consistentă pe piața muncii după provocările generate de criza financiară globală și pandemia de COVID-19.
După ce în perioada 2008-2010 piața muncii a înregistrat o scădere semnificativă, cu un declin de 13,3%, numărul angajaților a început să crească lent începând din 2011.
Între 2011 și 2016, România a înregistrat creșteri moderate, cu variații anuale între 0% și 3%. Totuși, în 2020, pandemia a cauzat o scădere de 2,5% a numărului de angajați, pe fondul restricțiilor și dificultăților economice cu care s-au confruntat companiile locale.
După ridicarea restricțiilor, cererea de bunuri și servicii a crescut rapid, ceea ce a dus la o cerere crescută de forță de muncă.
„Unul dintre cei mai importanţi factori care au contribuit la creşterea rapidă a numărului de angajaţi a fost schimbarea semnificativă a comportamentului consumatorilor. După ce restricţiile de călătorie şi de activitate au fost ridicate, oamenii au început să îşi reia obiceiurile de consum, iar cererea pentru bunuri şi servicii a crescut rapid. Acest lucru a dus la o nevoie crescută de forţă de muncă,” a declarat Sorina Faier, managing partner al firmei de recrutare Elite Searchers, pentru Ziarul Financiar.
Astfel, în 2023, piața muncii din România a revenit pe o traiectorie ascendentă, consolidându-se la niveluri record, semn al unei economii în redresare și al unui consum în creștere.