2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSănătateNumărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos la nivel mondial

Numărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos la nivel mondial

În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial a crescut cu 20% față de 2022, ajungând la 10,3 milioane, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Numărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos la nivel mondial

Principalul factor responsabil pentru această creștere este acoperirea insuficientă a vaccinării la nivel global. Deși rujeola poate fi prevenită cu două doze de vaccin, peste 22 de milioane de copii nu au primit prima doză de vaccin în 2023, iar doar 74% dintre copii au beneficiat de schema completă, notează whointernational.

Pentru a preveni izbucnirea epidemiilor, este necesară o acoperire vaccinală de cel puțin 95% cu două doze în fiecare țară și comunitate. Din păcate, în 2023, 57 de țări au raportat epidemii mari sau perturbatoare de rujeolă, marcând o creștere de 60% față de anul precedent.

CITEȘTE ȘI – Primul vaccin împotriva virusului Mpox a fost aprobat

Cele mai afectate regiuni au fost Africa, Mediterana de Est, Europa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest, jumătate dintre aceste epidemii mari fiind înregistrate în Africa.

Impactul dramatic al rujeolei

Deși mortalitatea cauzată de rujeolă a scăzut cu 8% față de anul precedent, numărul estimat de decese în 2023 rămâne alarmant: 107.500 de persoane, majoritatea copii sub 5 ani.

În timp ce cazurile au crescut, mortalitatea a scăzut ușor datorită accesului mai bun la servicii medicale și stării nutriționale mai bune din anumite regiuni.

Totuși, complicațiile severe, precum orbirea, pneumonia și encefalita, rămân riscuri majore pentru supraviețuitori, în special pentru copiii mici.

Progres și provocări în eliminarea rujeolei

În ciuda creșterii cazurilor, 82 de țări au reușit să mențină statutul de eliminare a rujeolei până la sfârșitul lui 2023. Regiunea Americilor a fost declarată din nou liberă de rujeola endemică, după ce Brazilia a fost revalidată ca țară fără rujeolă. Cu toate acestea, obiectivul global de eliminare a rujeolei, stabilit în Agenda de Imunizare 2030, este în pericol.

Soluții urgente

Pentru a combate această criză, sunt necesare eforturi imediate și bine direcționate. Țările și partenerii globali trebuie să:

  • Asigure vaccinarea completă a tuturor copiilor cu două doze de vaccin.
  • Îmbunătățească programele de imunizare de rutină.
  • Organizeze campanii de vaccinare de calitate acolo unde programele existente nu sunt suficient de performante.
  • Întărească supravegherea bolii prin rețele precum Global Measles Rubella Laboratory Network (GMRLN).

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...
Ultima oră
Pe aceeași temă