29.9 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăNuclearelectrica, parteneriat cu Inițiativa Celor 3 Mări pentru producerea de energie regenerabilă

Nuclearelectrica, parteneriat cu Inițiativa Celor 3 Mări pentru producerea de energie regenerabilă

Nuclearelectrica a semnat o Scrisoare de Intenție cu Fondul de Investiții Inițiativa celor
Trei Mări pentru a explora posibilitatea unei colaborări în sectorul producției de energie
regenerabilă în România, în vederea atingerii unor obiective strategice comune.

Nuclearelectrica, care generează în prezent 33% din energia curată a României și are proiecte strategice de investiții care îi vor crește contribuția la generarea de energie curată la aproximativ 66% la nivelul anului 2030, caută oportunități de a dezvolta în continuare proiecte complementare, care să asigure o creștere și mai mare a contribuției sale la producția de energie curată în România.

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIIF sau Fondul) este interesat să identifice în
continuare și să se asocieze în oportunități care sa sprijinire tranziția energetica și securitatea energetica în Regiunea Celor 3 Mări.

Până în prezent, Fondul a realizat două investiții în energie regenerabilă (Enery Development GmbH și R.POWER SA) cu portofolii semnificative de dezvoltare în regiune, inclusiv în România.

Problema este că Fondul nu este autorizat să facă investiții în sectorul nuclear și orice parteneriat cu Nuclearelectrica ar fi într-o entitate separată, axată pe active de energie regenerabilă.

România și-a stabilit obiective ambițioase de decarbonizare:

  • reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030;
  • reducerea dependenței de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030;
  • eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe cărbune până în 2032 și înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

„Nuclearelectrica, prin operarea unităților de înaltă performanță, 1 și 2 ale centralei nucleare de la
Cernavodă, reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Prin parteneriatul cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări in vederea producției de energie regenerabilă în România, dorim să ne extindem și mai mult contribuția la securitatea energetică, independenț energetică și protecția consumatorilor din România”, spune Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

Statul român deținE 82,49% dinTRE acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013. Sucursala CNE CernavodĂ operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din operarea Unităților 1 și 2, operarea Unităților 3 și 4 de la Cernavoda și operarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, care va reprezenta aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Cele mai citite

Don Julio Iglesias a împlinit 80 de ani. Ce mesaj a transmis Real Madrid pentru marele artist

Julio Iglesias s-a născut pe 23 septembrie 1943 la Madrid, el jucând ca portar la legendara Real Madrid, potrivit rfi.ro. Cariera sportivă Julio Iglesias sportivă...

Horoscopul zilei, sâmbătă, 23 septembrie 2023. Intrăm în zodia Balanță. Cum ne vor ajuta astrele să ne găsim echilibrul?

Horoscopul zilei ne mai spune că Luna in Capricorn va forma mai multe unghiuri puternice si o pereche de trigoane consecutive cu Mercur...

Dumitru Buzatu a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul mitei de peste un milion de lei

Acesta a fost adus în jurul orei 04,00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies