22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPolitică“Nu s-a întâmplat nimic” după 32 de ani de la Proclamația de...

“Nu s-a întâmplat nimic” după 32 de ani de la Proclamația de la Timișoara

În urmă cu 32 de ani, în Piața Operei din Timișoara, regretatul George Șerban citea Proclamația de la Timișoara. Principalul său Punct 8 solicita scoaterea din viața publică pentru o perioadă determinată a oamenilor din nomenclatură și din Securitate.

În 1999, moartea subită a autorului Proclamației, George Șerban, a zădărnicit promovarea Legii Lustrației la care lucra, ca deputat PNȚCD.

Puțini își mai amintesc despre impactul avut în societate la acea vreme.

Fenomenul Piața Universității din București – comparat uneori cu Masacrul din Tiananmen, după dezastrul făcut de diviziile paramilitare de mineri ale regimului Iliescu.

“11 Martie 1990, ziua în care s-a lansat Proclamația de la Timișoara! Ziua în care Piața Operei (Victoriei) avea să adune zeci de mii de timișoreni, pentru care Punctul 8, referitor la scoaterea în afara activității în domeniul public a celor care au servit regimul comunist, securișii și activiștii, să fie lege!

“Au trecut 32 de ani. Nu s-a întâmplat nimic. Chiar NIMIC!” Proclamația de la Timișoara

Acum, ei sunt la putere, dacă nu ei, urmașii lor, cu aceleați metehne, cu aceleași lecții.

Noi am fost naivi, iar ei, prea versați!” – scrie Lia Lucia Epure, directorul publicației Ziua de vest, pe pagina sa de facebook.

colaj foto: Pressalert

George Șerban a fost președintele Societății Timișoara, o organizație care a adunat în jurul său intelectualitatea din mai multe părți ale țării. Mai mult, aceasta a inițiat unificarea tuturor forțelor democratice împotriva regimului criptocomunist, prin intermediul unei conferințe din toamna anului 1990, organizată la Timișoara.

citește și: Diversiunea “benzina scumpă,” posibilă piesă a “Doctrinei Gerasimov”

Ulterior, ideea a prins contur și s-a format Convenția Democratică din România.
În 1996, CDR forma guvernul și dădea primul președinte democrat, pe Emil Constantinescu, cel care a pus bazele aderării la NATO.

Inițiatorul Proclamației de la Timișoara, George Șerban, a murit subit în anul 1999. După dispariția sa, mulți delatori și-au revendicat documentul programatic. Astfel că, soția sa Liana Șerban a publicat post-mortem documentul olograf.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă