În urmă cu 32 de ani, în Piața Operei din Timișoara, regretatul George Șerban citea Proclamația de la Timișoara. Principalul său Punct 8 solicita scoaterea din viața publică pentru o perioadă determinată a oamenilor din nomenclatură și din Securitate.
În 1999, moartea subită a autorului Proclamației, George Șerban, a zădărnicit promovarea Legii Lustrației la care lucra, ca deputat PNȚCD.
Puțini își mai amintesc despre impactul avut în societate la acea vreme.
Fenomenul Piața Universității din București – comparat uneori cu Masacrul din Tiananmen, după dezastrul făcut de diviziile paramilitare de mineri ale regimului Iliescu.
“11 Martie 1990, ziua în care s-a lansat Proclamația de la Timișoara! Ziua în care Piața Operei (Victoriei) avea să adune zeci de mii de timișoreni, pentru care Punctul 8, referitor la scoaterea în afara activității în domeniul public a celor care au servit regimul comunist, securișii și activiștii, să fie lege!
„Au trecut 32 de ani. Nu s-a întâmplat nimic. Chiar NIMIC!” Proclamația de la Timișoara
Acum, ei sunt la putere, dacă nu ei, urmașii lor, cu aceleați metehne, cu aceleași lecții.
Noi am fost naivi, iar ei, prea versați!” – scrie Lia Lucia Epure, directorul publicației Ziua de vest, pe pagina sa de facebook.
George Șerban a fost președintele Societății Timișoara, o organizație care a adunat în jurul său intelectualitatea din mai multe părți ale țării. Mai mult, aceasta a inițiat unificarea tuturor forțelor democratice împotriva regimului criptocomunist, prin intermediul unei conferințe din toamna anului 1990, organizată la Timișoara.
citește și: Diversiunea “benzina scumpă,” posibilă piesă a “Doctrinei Gerasimov”
Ulterior, ideea a prins contur și s-a format Convenția Democratică din România.
În 1996, CDR forma guvernul și dădea primul președinte democrat, pe Emil Constantinescu, cel care a pus bazele aderării la NATO.
Inițiatorul Proclamației de la Timișoara, George Șerban, a murit subit în anul 1999. După dispariția sa, mulți delatori și-au revendicat documentul programatic. Astfel că, soția sa Liana Șerban a publicat post-mortem documentul olograf.