21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNu amânare ratelor, nici trecerea la IRCC, ci refinanțarea este soluția. Studiu...

Nu amânare ratelor, nici trecerea la IRCC, ci refinanțarea este soluția. Studiu de caz

Sute de mii de români cu credite la bancă se simt furați pentru că au ajuns să plătească rate de două mai mari față de acum 3-4 ani, iar coșmarul lor este de departe de final. În timp ce Guvernul caută soluții, parcă deciziile luate duc spre mai rău.

În cazul în care românii cu credite, în special imobiliare, ar avea nevoie să ia o pauză de la plăți, se va putea ca urma a OUG-ului de amânare a ratelor pe o durată de 9 luni. Lucrul cunoscut din pandemie, doar că acum amânarea este costisitoare. Clienții vor fi obligați să declare pe proprie răspundere că au nevoie într-adevăr să fie păsuiți, dar statul lacom le va cere câteva sute de lei în plus lunar la rată, un fel de dobândă la dobândă, plus că cele 9 luni vor fi prelungite la creditul inițial.

Fostul ministrul al economiei Claudiu Năsui atacă dur această măsură ce va fi aprobată de Guvern și vorbește despre consecințe dezastruoase în cazul în care va fi pusă în aplicare: ,,toată ordonanța pare scrisă astfel încât să nu poată fi aplicată. Mai grav ar fi că, dacă totuși se aplică, riscă să afecteze stabilitatea sectorului bancar, care încă este solid în România.”, spune oficialul.

Fostul ministrul mai spune că lucrul acesta va duce la pierderi enorme pentru bănci. Pierderi care vor forța BNR să ceară băncilor care își permit, să aducă mai mult capital. Adică totul se va răsfrânge asupra populației.

Ce opțiuni au românii?

Multe opțiuni nu sunt. Dacă în primă fază, mulți români au schimbat ROBOR cu indicele IRCC, această alegere nu este una tocmai inspirată, pentru că mulți nu știu că în momentul de față și IRCC-ul ajunge din urmă ROBOR-ul, ba chiar ar putea să-l depășească, astfel că timp de 6 luni mulți ar ajunge să plătească mai mult decât ar plăti la ROBOR.

Dacă din 2009 până în 2020, nu era posibilă o refinanţare a creditului la prima casă, din 2020 legislaţia s-a modificat, iar refinanțarea este posibilă cu acordul băncii și al Fondului Național de Garantare (FNGCIMM). În fond, refinanțarea creditului Prima Casă sau Noua Casă în credit ipotecar nu presupune niciun cost pentru client. Costurile în cazul refinanțării ar scedea simțitor cu 30%, potrivit unei simulări făcute la o bancă, iar în alte cazuri vorbim și despre reduceri la costul final al creditului în valoare de zeci de mii de euro. Refinanțarea și accesarea unui credit ipotecar înseamnă că ROBOR este eliminat complet și definitiv din componența ratei creditului. Rata lunară a refinanțării în credit ipotecar cu dobândă fixă este mai mică decât rata lunară a creditului Prima Casă pe care îl are clientul în prezent. Dobânda fixă a refinanțării în credit ipotecar este mai ieftină decât dobânda variabilă a creditului existent Prima Casă formată din marja fixă a băncii + ROBOR, iar cel puțin 5 ani nu sunt surprize la rata lunară, ne-au explicat reprezentanții unei bănci.

Spre exemplu, dacă în urmă cu 5-6 ani, rata lunară la creditul cu Prima casă nu depășea 900 de lei, acum aceeași rată costă aproximativ 1.500 de lei, iar ROBOR este deja la 6,31% și până la finalul anului se va apropia de 10 la sută, ceea ce va aduce o rată cu alte sute de lei în plus. În cazul în care ați opta pentru o refinanțare ați putea plăti aceeași rată de 1.5000 de lei pe o perioadă de 15 ani, în loc de 23 de ani de la Prima Casă. Cu alte cuvinte scăpați de 8 ani de plată și la un calcul simplu veți constata că scuti sume uriașe de bani, de zeci de mii de euro.

În cazul dat, ar fi bine să nu vă grăbiți și să cereți oferte de la mai multe bănci sau să apelați la un broker imobiliar care să vă ajute să luați decizia corectă.

Ca o concluzie, românii ar trebui să analizeze mai bine măsurile de ajutorare oferite de stat, căci în fapt ele se dovedesc a fi o povară pe umerii celor săraci. Dacă cei cu prima casă s-au bucurat că sunt sprijiniți de stat, acum din cauza ROBOR, mulți tineri au ajuns să muncească pentru stat și bănci ca să returneze dobânzile crescute artificial prin intermediul indicelor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă