-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieNoul regulament al școlilor

Noul regulament al școlilor

Elevii vor avea câte o singură medie per materie pe an de studiu, iar profesorul va stabili câte note îi acordă unui copil, eliminarea semestrelor,  includerea creșelor,  și comisie pentru mentorat didactic sunt printre principalele schimbări aduse regulamentului unităților de învățământ preuniversitar.

Ministerul Educației (ME) a anunțat, printr-un comunicat de presă, remis cotidianului național “România liberă”, că a fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

Principalele schimbări în ROFUIP

Astfel, potrivit sursei citate, comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la data de 31 august 2022), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în:

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

4. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).

6. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.

7. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.

8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022, mai precizează ME.

Noul ROFUIP transpune în lege măsura anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, din urmă cu câteva luni, de eliminare a tezelor semestriale și a structurării anului școlar pe semestre.

De menționat că exmatricularea elevilor este permisă de legislația care mai este în vigoare până în toamnă, dar este greu de aplicat.

Au fost foarte puține cazuri de elevi exmatriculați în ultimii 20 de ani, iar în cele mai multe cazuri a fost vorba doar de o exmatriculare de scurtă durată, deoarece, potrivit legislației în vigoare, în România, învățământul este obligatoriu din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a, conform articolului 16, punctul 1 din Legea Educației Naționale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă