6.8 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăEconomieNoul Cod Silvic – un pas înapoi pentru protecția pădurilor României

Noul Cod Silvic – un pas înapoi pentru protecția pădurilor României

Adoptarea recentă a noului Cod Silvic, publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025, a generat o reacție dură din partea organizației Agent Green

Considerat de unii o oportunitate ratată, acest cadru legislativ este critic pentru perpetuarea problemelor sistemice și favorizarea unor practici dăunătoare pentru ecosistemele forestiere. Gabriel Păun, președintele Agent Green, avertizează că legislația actuală nu doar că nu protejează pădurile, dar creează și premisele accelerării degradării acestora.

”În loc să aducă modificări structurale pentru protecția pădurilor și stoparea abuzurilor, noul cadru legislativ perpetuează problemele sistemice, favorizează degradarea ecosistemelor forestiere, pierderea biodiversității și agravarea schimbărilor climatice”, susține Gabriel Păun, președintele Agent Green, proaspătul laureat ONU al premiului ”Champion of the Earth”.

Specialiști din cadrul Agent Green identifică mai multe probleme majore:

  1. Lipsa separării atribuțiilor
    Prin păstrarea reglementării, administrării și comercializării sub aceeași autoritate, se perpetuează conflictele de interese, ceea ce afectează integritatea sistemului silvic.
  2. Scoaterea terenurilor din fondul forestier național (FFN)
    Reglementările permisive au lăsat defrișări masive și expunerea unor suprafețe mari, de peste 500.000 ha, la distrugere.
  3. Obiective de împădurire drastic reduse
    Planul inițial de a împăduri 2 milioane ha până în 2035 a fost redus la doar 60.000 ha până în 2030, subminând eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
  4. Facilitarea abuzurilor
    Introducerea unor reglementări vagi permite: Tăieri rase mascate sub pretextul reconstrucției ecologice, precum și construcții și alte intervenții în pădurile-parc, drumuri forestiere fără evaluări de mediu adecvate.
  5. Acces restricționat pentru cetățeni
    Deși accesul public este garantat teoretic, restricțiile abuzive rămân posibile, împiedicând explorarea pădurilor de către populație.

Agent Green avansează o serie de măsuri, care includ separarea clară a funcțiilor administrative și comerciale, stabilirea unui program de împădurire a 40% din suprafața țării, adaptarea silviculturii la schimbările climatice, cu protecție strictă a 10% din păduri. De asemenea, interzicerea tăierilor rase și implementarea unor practici sustenabile și digitalizarea completă a trasabilității lemnului și sancționarea abuzurilor.

„Sunt îngrijorat și dezamăgit să constat că statul român vede în pădure doar banii din metri cubi de lemn și ignoră toate celelalte funcții ale pădurii. Noul Cod silvic va conduce inevitabil la aridizarea României, pierderea biodiversității și accentuarea efectelor meteo extreme. Cer Guvernului și Parlamentului să schimbe acest curs periculos și să devină participanți benefici la însănătoșirea pădurii”, a mai afirmat Păun.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Melania Trump și-a lansat propria criptomonedă, înainte de învestirea lui Donald Trump

Melania Trump, Prima Doamnă a Statelor Unite, și-a lansat duminică propria criptomonedă, $MELANIA, cu doar o zi înainte de învestirea oficială a soțului ei,...

Cheia spre stabilitate: locuințe pentru medici

Guvernul României face pași semnificativi pentru a sprijini sistemul de sănătate, considerând locuințele pentru medici o prioritate Specialiștii din domeniul sănătății vor fi primii în...

Instagram extinde durata Reel-urilor la 3 minute: schimbări menite să sprijine creatorii de conținut

Instagram permite acum ca Reel-urile să aibă o durată de până la 3 minute, față de limita anterioară de 90 de secunde, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă