6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalNouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic ilegal de migranți, transmite Europol, printr-un comunicat de presă remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ.

La 29 și 30 aprilie 2024, experți din organele de drept, procuratură, justiție, UE și organizații internaționale s-au reunit la sediul Europol pentru a discuta despre aspectul digital al traficului de migranți, prima dintr-o serie de întâlniri ca urmare a Alianței Globale. pentru combaterea contrabandei de migranți lansat în noiembrie.

La întâlnire au participat peste 100 de participanți din 23 de state membre ale UE și 12 țări din afara UE, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, Eurojust, Serviciul European de Acțiune Externă, Frontex, Interpol și UNODC.

“Discuțiile purtate în timpul întâlnirii s-au concentrat pe prevenire, răspuns, cooperare internațională și modul de colaborare cu sectorul privat pentru a aborda activitățile de contrabandă de migranți posibile prin utilizarea platformelor online. Obiectivul reuniunii a fost identificarea celor mai potrivite răspunsuri operaționale la această amenințare în creștere, atât la nivelul UE, cât și la nivel global.

Un răspuns eficient pentru combaterea traficului de migranți în domeniul digital

Piața criminală pentru activitățile de contrabandă de migranți a continuat să crească, alături de crizele existente și noi din întreaga lume. În același timp, a devenit evident că, deși oferă „călătorii în siguranță” online, traficanții de migranți sunt nemiloși în lipsa lor de respect față de viața și siguranța migranților. Lipsa lor de respect pentru viața umană a dus la o serie de incidente tragice mortale în timpul transportului de migranți atât în ​​timpul traversărilor pe mare, cât și pe uscat. Traficanții de migranți și-au adaptat rapid modul de operare pentru a profita de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale pentru a-și face publicitate și a-și organiza serviciile și operațiunile ilegale”, se arată în comunicatul Europol.

Potrivit sursei citate, abordarea traficului de migranți în spațiul digital prezintă provocări semnificative pentru autoritățile de aplicare a legii și judiciare. Traficanții de migranți au identificat instrumente digitale ușor accesibile, adesea gratuite, a căror utilizare le facilitează operațiunile ilegale. Această cutie de instrumente folosită de contrabandiști este compusă din platforme online, inclusiv aplicații de social media, comunicații criptate și criptomonede.

Digitalizarea îmbunătățește toate aspectele acestui tip de infracțiuni, cum ar fi recrutarea, publicitatea și coordonarea activităților de contrabandă, precum și spălarea profiturilor ilegale și le permite actorilor criminali să-și organizeze activitățile ilegale sub radarul forțelor de ordine. Actorii criminali profită rapid de oportunitățile oferite de mediul online, soluții de comunicare criptată și instrumente digitale ușor accesibile. Profitarea acestor oportunități oferite de lumea digitală permite organizațiilor criminale să devină mai eficiente, mai agile și mai rezistente împotriva intervenției forțelor de ordine.

“În timpul conferinței de două zile, experții au discutat despre provocările pe care le întâmpină în anchetele penale și au împărtășit cunoștințele și cele mai bune practici. Participanții au identificat nevoi comune de a aborda mai eficient provocările generate de componenta online a activităților de trafic ilegal de migranți.

În acest context, directorul adjunct Operațiuni al Europol, Jean-Philippe Lecouffe a declarat:

Pe măsură ce tehnologiile evoluează și infractorii își adaptează modelele de afaceri, trebuie să rămânem cu un pas înainte și să continuăm să ne dezvoltăm politicile și cadrele legislative, creând scena potrivită pentru a aborda mai eficient activitățile de contrabandă de migranți digitali. Creșterea capacităților noastre tehnice, crearea de rețele informale de experți și construirea unei cooperări eficiente cu sectorul privat sunt cruciale pentru a combate rețelele de trafic de migranți și pentru a le împiedica să pună în pericol viața migranților.

Concluziile cheie ale întâlnirii

Pentru a utiliza mai eficient probele descoperite în domeniul digital în instanță, ar trebui creată o rețea informală de experți formați în monitorizarea online în toate statele membre ale UE și țările din afara UE. Această rețea informală va împărtăși informații, bune practici, soluții IT în cooperare cu sistemul judiciar.

Cooperarea dintre organele de aplicare a legii și sistemul judiciar din țările UE și din afara UE ar trebui consolidată, cu părțile private pentru a facilita investigațiile online în cadrul stabilit legal, acordând respectul cuvenit confidențialității.

Capacitățile tehnice ale organelor de aplicare a legii ar trebui dezvoltate pentru a îmbunătăți și a îmbunătăți monitorizarea online și colectarea de probe în cadrul anchetelor penale.

Cu sediul central la Haga, Țările de Jos, sprijinim cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, criminalității cibernetice și a altor forme grave și organizate de criminalitate. De asemenea, lucrăm cu multe state partenere din afara UE și organizații internaționale. De la diversele evaluări ale amenințărilor până la activitățile sale de colectare de informații și operaționale, Europol are instrumentele și resursele de care are nevoie pentru a-și face partea pentru a face Europa mai sigură”, mai transmite Europol.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă