1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNoi proceduri pentru anularea obligațiilor bugetare restante –reglementări pentru datornici și companiile...

Noi proceduri pentru anularea obligațiilor bugetare restante –reglementări pentru datornici și companiile în insolvență

Ministerul Finanțelor a emis recent Ordinul nr. 6.438 din 31 octombrie 2024, introducând criterii actualizate și pași detaliați pentru anularea obligațiilor bugetare restante, potrivit Termene.ro.

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1099 din 4 noiembrie 2024, ordinul vizează atât persoanele fizice, cât și companiile în insolvență sau faliment, simplificând procesul de amnistiere a datoriilor fiscale și clarificând responsabilitățile în cazul răspunderii solidare.

Conform noilor reglementări, contribuabilii ale căror datorii sunt înregistrate până la data de 31 august 2024 pot beneficia de anularea acestora, dacă îndeplinesc criteriile stabilite.

Ordinul prevede că pentru persoanele fizice cu datorii sub plafonul de 5.000 lei, sunt luate în calcul doar obligațiile principale restante, exceptând anumite creanțe prevăzute de lege. Totodată, orice obligații bugetare ale debitorilor vor fi verificate de organele fiscale, indiferent de sistemul informatic în care sunt înregistrate.

Simplificarea procedurilor fiscale și măsuri de sprijin pentru contribuabilii cu datorii

În cadrul procedurii, obligațiile bugetare includ atât datoriile principale, cât și accesoriile, cum ar fi dobânzile și penalitățile, iar anularea acestora se realizează printr-o procedură simplificată care implică verificarea tabelului de creanțe întocmit de administratorul sau lichidatorul judiciar.

Astfel, pentru datoriile înregistrate până la 31 august 2024, Ministerul Finanțelor va analiza și tipul datoriei, clasificând-o în funcție de natura fiscală sau bugetară și stabilind prioritatea de plată în funcție de tabelul definitiv de creanțe.

Un aspect important introdus de ordin este procedura specifică pentru persoanele implicate în cazuri de răspundere solidară, în contextul insolvenței.

Organele fiscale vor comunica direct administratorilor judiciari structura creanțelor și sumele datorate, iar noile formulare, inclusiv certificate de atestare fiscală și înștiințări de plată, au fost introduse pentru a asigura o transparență mai mare în acest proces.

Mai multe pe acest subiect puteți citi pe Termene.ro.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

USR îi transmite lui Klaus Iohannis că mandatul său s-a încheiat. „Nu mai are legitimitatea de a rămâne în funcție”

USR a transmis, duminică, președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că mandatul său s-a încheiat pe 21 decembrie. Elena Lasconi, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă