36 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăPoliticăNicușor Dan vrea ca referendumurile locale să fie simultan cu alegerile parlamentare

Nicușor Dan vrea ca referendumurile locale să fie simultan cu alegerile parlamentare

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că momentul convocării celor două referendumuri locale va fi stabilit în funcţie de discuţiile cu consilierii generali, dar că şi-ar dori ca aceste consultări să fie organizate simultan cu alegerile parlamentare, pentru a reduce costurile, conform agerpres.ro.

“Referendumul înseamnă vot; votul înseamnă cabine de vot, secţii de vot, birou electoral şi toate astea, iar atunci e absurd ca chestiunile acestea să nu fie lipite de nişte cheltuieli care se fac deja”, a spus el, pentru Digi 24.

Primarul Capitalei a subliniat că trebuie să aibă acordul Consiliului General pentru a putea convoca referendumurile locale. Totodată, a precizat că un vot favorabil la aceste consultări “nu obligă” Parlamentul, dar va constitui “un instrument important de presiune”.

“Nu primarul convoacă referendumul, ci Consiliul General, la propunerea primarului general. Deci, trebuie mai întâi să am un acord al Consiliului General pe această chestiune. Referendumul local nu obligă Parlamentul, dar dacă el trece, este un instrument important de presiune către Parlament. Al doilea referendum e foarte simplu: ‘Doriţi ca primarul general să emită toate autorizaţiile de construire în oraş?’ Aici e simplu. Pe chestiunea de împărţire a banilor, aici sunt mult mai multe variante şi nu vreau să avansez în propunerea lor, înainte să am discuţia cu Consiliul General, dar în esenţă e vorba ca Primăria Capitalei să aibă mai mulţi bani din buget”, a spus Nicuşor Dan.

El a declarat că modul de împărţire a banilor, urbanismul şi spaţiile verzi urbane reprezintă nişte probleme pe care Bucureştiul le are în raport cu autorităţile centrale.

“Acum că am un mandat de la Bucureşti, am considerat că cel mai bun moment şi cel mai onest din partea mea – primar la al doilea mandat – este să tranşez aceste chestiuni în seara în care am cea mai mare vizibilitate, în seara în care am câştigat alegerile pentru al doilea mandat. Bucureştiul are un mare deficit de dezvoltare, dat de faptul că din bugetul său mare un procent foarte mare se duce către sectoare, iar atunci Primăria Capitalei nu poate să facă investiţii majore în transport public, în infrastructura de transport, în infrastructura de spitale, în infrastructura educaţională, pentru a face din Bucureşti un mare centru academic – asta este problema banilor. Problema de urbanism este că primarul general răspunde de trafic, dar autorizaţiile le dau primarii de sector şi, în plus, nu există nici controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii, nici al prefectului aşa cum ar trebui să fie”, a explicat Nicuşor Dan.

În ce priveşte spaţiile verzi, el a menţionat că a existat “o lungă dezbatere” privind codul urbanismului şi legea spaţiilor verzi urbane, dezbateri în cadrul cărora au fost pronunţate, în Parlament, “poziţii care sunt departe de interesul public”.

“Evident că e o oportunitate pentru mine, preocupat de aceste chestiuni şi considerând că ele sunt importante pentru bucureşteni, să le aduc în dezbatere acum, înainte de aceste alegeri”, a mai precizat Nicuşor Dan.

Primăria Capitalei, despre referendumul anunţat de primarul Băluţă

“Nu este cazul, cum afirmam anterior, să se arunce banii cetăţenilor pentru un astfel de demers, pentru că în niciun document oficial sau în discuţii informale nu s-a trasat sarcină expresă vreunui sector al Capitalei de a găzdui instalaţia. De altfel, aşa cum am dovedit în toate acţiunile noastre, interesul pentru sănătatea bucureştenilor este unul prioritar”, arată PMB.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) precizează, referitor la intenţia anunţată public de Consiliul Local al Sectorului 4 de a organiza un referendum privind sistemul integrat de gestionare a deşeurilor, că locul pentru construirea, peste câţiva ani, din fonduri europene nerambursabile, a unei instalaţii pentru valorificarea energetică a deşeurilor nu a fost stabilit, iar experţii analizează mai multe zone.

“Recomandarea Primăriei Capitalei este să nu se risipească fonduri publice pe un demers fără obiect, câtă vreme, subliniem, nu s-a tranşat locaţia şi nici nu există obligativitatea de a accepta construirea instalaţiei într-un loc anume. Investiţia poate fi realizată pe raza Municipiului Bucureşti sau în alt judeţ, în deplină siguranţă pentru cetăţeni, respectând toate condiţiile de sănătate pentru populaţie şi protecţie a mediului. De altfel, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a emis deja Certificat de urbanism pentru instalaţie, de bună-voie şi nesilit de nimeni – document incă valabil”, arată Primăria Capitalei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:09

Zeci de mii de oameni s-au adunat vineri la Stonehenge pentru a sărbători solstițiul de vară

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Stonehenge, renumitul sit preistoric inclus în patrimoniul mondial UNESCO din sud-vestul Angliei, pentru a sărbători solstițiul...

Rareș Bogdan a lăsat un ceas în Secu(Real)itate(a) ce indică mereu Doi și-un sfert

Ilustrație: Marian Avramescu Europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL), Rareș Bogdan, și-ar fi uitat unul dintre ceasurile din deja celebra sa colecție în sediul Realitatea...

Zboruri anulate la aeroportul din Manchester, Marea Britanie, după o pană de curent, duminică, 23 iunie 2024

Zboruri anulate în două terminale și sosiri deviate la aeroportul din Manchester, Marea Britanie, după o pană de curent, duminică, 23 iunie 2024 Zborurile la...
Ultima oră
Pe aceeași temă