Mulți bucureșteni sunt dezamăgiți că orașul are foarte puține lumini de Crăciun, dar administrația condusă de Nicușor Dan spune că a folosit nu mai puțin de 3.181 de plase şi perdele luminoase moștenite din mandatul Gabrielei Firea.
Cotidianul național “România liberă” a adresat o solicitare oficială Primăriei Municipiului București (PMB) pentru a ne preciza ce s-a întâmplat cu instalațiile de iluminat de Crăciun achiziționate de administrația publică locală în 2019 și de ce nu au fost folosite și anul acesta.
Reprezentanții municipalității spun că în mare măsură, instalațiile folosite în perioada sărbătorilor de iarnă din 2019 – 2020 au fost închiriate de către Primăria Capitalei, contractul expirând.
“Instalaţiile de iluminat festiv folosite în perioada 2018-2020 au fost închiriate. Contractul de închiriere s-a finalizat în ianuarie 2021”, se precizează în răspunsul oficial al PMB.
Au fost și instalații cumpărate
Municipalitatea mai precizează că, în perioada menționată mai sus, au fost și achiziționate instalații de iluminat.
“Totodată, Compania Municipală de Iluminat Public Bucureşti (CMIPB) a cumpărat în 2018 un număr de 3181 de plase şi perdele luminoase”, ne-au mai transmis reprezentanții Primăriei Capitalei.
Reprezentanții municipalității spun că echipamentele de iluminat festiv au fost depozitate la sediul CMIPB.
Greu de identificat peste 3.000 de instalații
Administrația publică locală condusă de Nicușor Dan spune că a utilizat pentru decorarea străzilor din Capitală toate instalațiile moștenite din mandatul de edil-șef al Gabrielei Firea.
“În acest an au fost utilizate numai echipamentele de iluminat festiv aflate în proprietatea CMIPB, respectiv 3181 de plase şi perdele luminoase”, se mai precizează în răspunsul PMB.
Am solicitat Primăriei Capitalei să ni se menționeze câți metri liniari de instalație luminoasă festivă au fost folosiți în acest an.
Nu am primit însă această informație.
Cele peste 3.000 de plase și perdele luminoase invocate de municipalitate sunt greu de identificat.
În Grădina Cișmigiu, parc bogat decorat în urmă cu câțiva ani, nu se poate vedea nicio instalație.
Singurile lumini albe au fost amplasate într-un brad din parc, de la intrarea din fața Primăriei Bucureștilor.
Nici pe Bulevardul Magheru nu se pot vedea numeroasele instalații menționate de administrația publică locală.
Chiar și târgul de Crăciun din Piața Universității este cel mai sărăcăcios din ultimii ani (cu excepția anului precedent, când nu a fost organizat).
Nici în Piața Universității nu se pot vedea mii de instalații.
Bradul din lemn amplasat de municipalitate în târg a stârnit, de asemenea, controverse.
Mulți vizitatori au fost dezamăgiți de designul bradului artificial de Crăciun.
Este pentru prima dată când vizitatorii târgului de Crăciun din Capitală trebuie să plătească taxă de intrare: 7 lei, la fața locului sau 5 lei, online.
În mandatul de primar general deținut de Gabriela Firea s-a discutat chiar de un exces de instalații festive utilizate în perioada sărbătorilor de iarnă.
Firea a rămas celebră pentru gafa de la instalațiile utilizate în 2019, pentru a marca meciurile de la turneul final al campionatului european de fotbal, EURO, ce trebuiau organizate de București în anul 2020 (turneul a fost amânat un an, din cauza pandemiei COVID-19).
Instalațiile personalizate cu “EURO 2020” utilizate atunci de administrația Firea au prezentat trofeul Cupei Mondiale, în locul celui al Campionatului European.
Citiți România Liberă și pe GOOGLE NEWS