Aceasta a fost precedată de reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (CD EDA).
În cadrul Comitetului Director al EDA, miniștrii apărării au andosat orientările Consiliului privind activitatea EDA în anul 2021 şi au aprobat raportul final rezultat în urma derulării procesului anual de analiză coordonată a apărării (CARD) la nivelul UE, în perioada 2019-2020.
În intervenția sa, ministrul apărării naționale a evidențiat contribuția României la consolidarea apărării europene, prin participarea activă la inițiativele UE dedicate domeniului militar (Cooperarea Structurată Permanentă – PESCO, Fondul European de Apărare – EDF, Procesul anual de analiză coordonată a apărării și Mobilitatea militară), indicând că rezultatele procesului CARD permit vizualizarea unei imagini cuprinzătoare a tabloului european al capabilităților de apărare și vor contribui la definirea priorităților de evoluție pe termen scurt, mediu și lung a Politicii Externe și de Securitate Comună a Uniunii Europene.
Reuniunea CAE Apărare a debutat cu o trecere în revistă a evoluțiilor privind dosarele de interes, discuțiile concentrându-se ulterior pe două teme principale: lansarea procesului de elaborare a documentului de orientare strategică în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună – Busola Strategică (Strategic Compass – SC), respectiv concluziile procesului de revizuire strategică a Cooperării Structurate Permanente (PESCO).
În cadrul sesiunii referitoare la Busola Strategică, miniștrii apărării au avut un schimb consistent de opinii şi au formulat orientări cu privire la nevoile UE în materie de securitate și apărare, cu accent pe modalitățile prin care politicile, inițiativele și instrumentele relevante ale UE pot fi impulsionate în vederea asigurării unui răspuns simetric față de provocările viitoare.
În acest context, ministrul Ciucă a exprimat susţinerea pentru creşterea capacităţii UE de răspuns la crizele și amenințările mediului de securitate, într-un mod cuprinzător, cu accent deosebit pe imediata vecinătate a Uniunii.
De asemenea, a subliniat potențialul utilizării Busolei Strategice ca instrument pentru consolidarea suplimentară a procesului de planificare și dezvoltare a capabilităților la nivelul UE în deplină complementaritate cu NATO. Nu în ultimul rând, oficialul român a evidenţiat susţinerea pentru consolidarea rezilienței şi a pledat pentru o abordare strategică mai cuprinzătoare cu partenerii.
Referitor la Procesul de revizuire strategică a Cooperării Structurate Permanente (PESCO), miniștrii apărării au salutat rezultatele obținute în urma derulării acestuia și au formulat orientări politice și direcționări pentru atingerea obiectivelor propuse pentru cea de a doua etapă a inițiativei(2021-2025).
Procesul de revizuire strategică a PESCO reprezintă un diagnostic detaliat al inițiativei la încheierea primei sale etape de implementare (2017-2020), cuprinzând recomandări și obiective ambițioase pentru stimularea, consolidarea și eficientizarea cooperării pe plan european în perioada 2021-2025.
În intervenția sa, ministrul apărării naționale a salutat rezultatele primei etape a procesului de revizuire a PESCO și a apreciat că PESCO, împreună cu Fondul European pentru Apărare (EDF) și Procesul anual de analiză coordonată a apărării (CARD), rămân principalele instrumente în ceea ce înseamnă arhitectura pentru apărare a Uniunii Europene.