12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalNew York Times: În Transilvania, oricine are 200 de dolari poate trăi...

New York Times: În Transilvania, oricine are 200 de dolari poate trăi ca un Rege

La pensiunea Prince of Wales, un trio de clădiri rustice lângă un sat vechi de 350 de ani din Valea Zalán, în Transilvania, nu există nici măcar o recepție sau un hol. Înregistrările se fac în sala de mese, unde o femeie, care este bucătăreasă, înmânează o cheie veche. Aceasta va deschide ușa uneia dintre cele șapte camere, toate arătând ca și cum ar fi fost mobilate cu mobilă din jurul anului 1740. Singurele lucruri contemporane sunt ceainicele electrice, caloriferele și apa îmbuteliată, notează nytimes.com.

Este un tratament regal, în stilul Regelui Charles.

Sâmbătă, monarhul englez va fi încoronat, festivitățile începând cu o procesiune de la Palatul Buckingham.

Aceasta este doar cea mai faimoasă dintre reședințele regelui. El conduce cel mai bine un imperiu imobiliar în valoare de 25 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, un portofoliu care include 56 de cabane, 12 case și șapte palate.

Casa de oaspeți este departe de a fi cea mai luxoasă, dar oferă această distincție singulară: Pentru aproximativ 200 de dolari pe noapte, cu mesele incluse, oamenii de rând sunt primiți cu grație.

Regele deține proprietatea din 2008

Regele deține această proprietate din 2008 și își petrece aici vacanța timp de o săptămână aproape în fiecare lună mai, aducând cu el prieteni și o suită de agenți de securitate. Este un colț liniștit al lumii, unde timpul pare să se fi oprit în urmă cu câteva secole, iar Regele a descris-o adesea ca fiind una dintre preferatele sale.

Asta sugerează că Regele Charles, aflat în mijlocul a ceea ce va fi cea mai fastuoasă petrecere de pe planetă în acest weekend, preferă de departe liniștea și intimitatea pe care le găsește la aproximativ 2.500 km distanță de Londra, pe drumuri neasfaltate și păduri uimitoare din apropierea Munților Carpați.

Și, deși turiștii care vizitează acest loc nu trebuie să se aștepte să îl întâlnească pe ultimul Windsor care a urcat pe tron, ei pot să se plimbe prin aceleași incinte și să exploreze aceleași pajiști pline de verdeață. Cei care prind ceea ce încă se numește Camera Prințului pot, de asemenea, să doarmă în același pat.

Regele a vorbit despre frumusețile României timp de decenii

“Există un sentiment de continuitate milenară aici”, a explicat el într-un articol publicat anul trecut în The Spectator.

“Un cerc virtuos în care omul și natura sunt în echilibru”. El a explicat această afinitate și prin faptul că este o chestiune de moștenire. El este rudă, spune el, cu Vlad Țepeș, conducătorul de odinioară al Valahiei, o regiune din sud, și sursa de inspirație pentru “Dracula” al lui Bram Stoker.

“Am Transilvania în sânge”, a glumit el în timpul unui interviu televizat din 2011. O varietate de surse, inclusiv un tabloid britanic și site-ul Romanian Tour Store, l-au susținut în acest sens, afirmând că este strănepotul lui Vlad, de 16 ori îndepărtat.

Mai precis, Regele este înrudit cu contesa Claudine Rhédey von Kis-Rhéde, care s-a născut în Transilvania și este stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a.

Cu toate acestea, dragostea regelui pentru această zonă este mai mult legată de păduri decât de familie.

Spațiile verzi și satele vechi din Regatul Unit tind să fie mai elegante și mai îngrijite, a declarat contele Tibor Kalnoky, aristocratul român în vârstă de 56 de ani care a supravegheat renovarea casei de oaspeți și care, atunci când nu lucrează ca veterinar, ajută la menținerea în funcțiune a locului.

“În Anglia, seamănă mai mult cu o scenă; este mai artificial”, a spus el într-un interviu.

“Poți găsi o geantă Gucci într-un sat din Cotswolds, dar nu va mai fi prea multă dezordine în jur – sau găini care se plimbă pe stradă, ceea ce avem noi aici. Este diferența dintre Disneyland și lucrurile reale”.

Kalnoky vorbește fluent cinci limbi străine, a fost crescut în exil la Paris, unde familia sa a locuit după ce comuniștii au preluat controlul României.

Cum a ajuns Regele Charles să dețină o pensiune în România

Vorbește cu un accent pan-european de neînlocuit și pare gata să fie amuzat de aproape orice – cu o singură excepție. În calitate de conte din Transilvania, ar dori să îi invite cordial pe toți să îl scutească de glumele cu Dracula. Nu a auzit niciodată vreuna care să fie amuzantă.

“Întotdeauna groaznice”, spune el. “Întotdeauna un clișeu”.

Cel mai bine ar fi să lăsați glumele despre Dracula pe seama contelui, pentru că acesta a inclus una destul de bună în pensiune. Fiecare cameră este prevăzută cu un bulb de usturoi bătut în cuie deasupra părții interioare a ușii.

Povestea despre cum a ajuns Regele Charles să dețină o pensiune în România începe cu unul dintre strămoșii domnului Kalnoky.

În secolul al XVI-lea, Bálint Kalnoky a fost primul proprietar atestat documentar al Văii Zalán, iar aproximativ 100 de ani mai târziu a fost construită o serie de case pentru muncitorii de la o fabrică de sticlă din apropiere.

Această fabrică a dispărut de mult timp din ceea ce este astăzi satul Zalánpatak, cu o populație de 94 de locuitori, situat chiar în apropiere.

Prințul de Wales a început să viziteze România la sfârșitul anilor 1990.

O casă anterioară din satul istoric Viscri a atras roiuri de turiști, a relatat BBC. El și contele, care îi este rudă, sunt prieteni, iar când prințul de atunci a cerut ajutor pentru a găsi o zonă mai retrasă în România, contele a avut o idee.

“În timp ce el își descria casa visurilor sale, mi-am dat seama că s-ar putea să cunosc exact ceea ce își doorește”, și-a amintit el. Au mers pe jos 19 km de la casa contelui din Micloșoara până la ceea ce era atunci un grup de clădiri care aveau nevoie de o renovare temeinică.

“Când am ajuns, am întrebat: “Asta merge?”, iar el a spus: ‘Exact la asta mă gândeam’.”

Reamenajarea a început cu o singură clădire și apoi s-a extins pentru a include alte două, pe măsură ce numărul oaspeților invitați de prinț a crescut.

Chiar și cele câteva atingeri contemporane ar avea nevoie de o ajustare. În timpul unui sejur recent de weekend în ceea ce se numește Camera Piticilor – probabil pentru că intrarea în baie este, nu se știe de ce, la aproximativ un metru și jumătate înălțime – căldura era fie oprită, iar camera înghețată, fie pornită, iar camera o saună.

Profiturile obținute din operațiunile de aici merg către Fundația Prințul de Wales din România, care sprijină programele educaționale și formarea de competențe. Dar pensiunea nu este chiar o mașină de făcut bani, după cum spune contele.

Pandemia de coronavirus a avut un impact devastator, iar pentru că România are graniță cu Ucraina, o mulțime de oameni sunt descurajați de apropierea relativă de războiul cu Rusia, chiar dacă cel mai apropiat oraș ucrainean se află la mai mult de 320 de kilometri distanță.

“Ne-a trecut prin minte, dar, evident, nu ne-a descurajat”, a declarat Charlotte Cotton, o britanică în vârstă de 54 de ani care a vizitat-o într-un weekend recent împreună cu sora, fratele și mama ei.

Familia are o părere foarte bună despre noul Rege, deși nu el a fost motivul pentru care au bătut drumul din Anglia. Au vrut doar natură.

“Poți fi în Scoția și să te simți ca și cum ai fi pe cont propriu, dar apoi dai de un drum sau găsești o parcare sau o potecă cu un semn pe ea”, a spus Ben Stephens, fratele doamnei Cotton.

“În timp ce aici, nu vezi niciun alt semn de viață umană”, a continuat doamna Cotton. “Nu există stâlpi de telefon, nu există mașini. Nici măcar nu auzi avioane. Nu am văzut urme umane. Am văzut urme de urs”.

În afară de plimbările în natură și mesele – există 10 meniuri diferite, inclusiv o varietate de gulașuri – activitățile sunt destul de limitate. Pentru aproximativ 65 de dolari, există opțiunea suplimentară a unui picnic și a unei plimbări într-o căruță trasă de doi cai.

Majoritatea locuitorilor caretrăiesc aici au spus că l-au văzut sau l-au întâlnit pe Regele Charles în timpul vizitelor sale de-a lungul anilor. Îi făcuseră cu mâna când mergea pe drum și ocazional schimbaseră câteva cuvinte.

“Este foarte amabil, foarte prietenos”, a spus Ibolya Préda, care are 87 de ani și a locuit în acest sat toată viața ei. “A dat mâna cu toată lumea”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă