5.4 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSocialNemulțumirea angajaților români la locul de muncă, atinge cote critice în 2024

Nemulțumirea angajaților români la locul de muncă, atinge cote critice în 2024

Volumul mare de muncă, preocuparea pentru sănătate și teama de concediere, printre principalele îngrijorări

Satisfacția la locul de muncă a angajaților români se află la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform unui sondaj realizat de platforma Bestjobs. Aproape jumătate dintre salariați declară că sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de actualul loc de muncă, marcând o creștere constantă față de anii anteriori. Dacă în 2022, doar 32% erau nemulțumiți, acest procent a crescut la 37% în 2023 și a atins un îngrijorător 48% în 2024.
Sondajul scoate la iveală un aspect alarmant: nemulțumirile de la job se răsfrâng asupra vieții personale, pentru 60% dintre angajați. Echilibrul dintre muncă și viața personală rămâne un deziderat greu de atins, mai ales că 42% dintre respondenți declară că sunt foarte nemulțumiți de acest aspect, iar 34% întâmpină dificultăți în a menține balanța.

Această situație nu doar că subminează starea de bine a angajaților, dar atrage și riscuri pentru sănătatea lor fizică și mentală. Stresul cronic și burnout-ul afectează 42% dintre salariați, indicând o nevoie urgentă de politică organizațională, care să sprijine sănătatea și echilibrul emoțional al angajaților.


Într-un context economic marcat de inflație și instabilitate, dorința de siguranță financiară devine primordială. 55% dintre angajați spun că o creștere salarială ar spori semnificativ satisfacția la locul de muncă. Alte beneficii importante pentru angajați sunt programul flexibil (11%), lucrul remote (10%) și aprecierea din partea superiorilor (10%).

Îngrijorător este faptul că 60% dintre angajați percep veniturile lor ca fiind sub media pieței. Doar 20% spun că salariile lor sunt în acord cu expertiza și valoarea pe care o au. În plus, 59% dintre salariați nu au beneficiat de nicio majorare salarială în ultimul an, o situație care alimentează nemulțumirile și sentimentul de nedreptate.

Beneficii extrasalariale: suficiente sau nu?
Beneficiile oferite de angajatori nu par să fie suficiente, pentru a compensa nemulțumirile legate de venituri. Cele mai frecvente sunt bonurile de masă (61%), abonamentele la clinici medicale private (24%), bonusurile de performanță (24%), decontarea transportului (20%) și posibilitatea de a lucra la distanță (18%).

Cu toate acestea, angajații își doresc beneficii mai flexibile și relevante pentru nevoile lor. Pe lista priorităților se află mai multe zile de concediu (29%), vouchere de vacanță (24%) și extinderea bonusurilor de performanță (21%).

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

CIO va distribui 6,8 miliarde de dolari pentru ciclul olimpic 2021-2024! O creștere semnificativă față de anii precedenți

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat o creștere de 12% a fondurilor alocate pentru ciclul olimpic 2021-2024, în ciuda provocărilor economice recente, consolidând sprijinul...

Agricultura românească, transformată semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană

Agricultura din România a înregistrat o dezvoltare accelerată în ultimii 10-15 ani, datorită implementării standardelor de calitate și accesului la finanțări europene. Această transformare...

CIO va distribui 6,8 miliarde de dolari pentru ciclul olimpic 2021-2024! O creștere semnificativă față de anii precedenți

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat o creștere de 12% a fondurilor alocate pentru ciclul olimpic 2021-2024, în ciuda provocărilor economice recente, consolidând sprijinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă