-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNicușor Dan a lăsat baltă secțiunea din Zidul Berlinului donată de Academie....

Nicușor Dan a lăsat baltă secțiunea din Zidul Berlinului donată de Academie. FOTO

La mai mult de un an de la primirea unei secțiuni originale din Zidul Berlinului, ca donație, de la Academia Română, administrația Nicușor Dan nu a reușit să amplaseze piesa istorică într-un spațiu public special amenajat.

În data de 4 octombrie 2022, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, participa la o festivitate în curtea sediului Academiei Române, din București, unde primea, ca reprezentat al administrației publice locale, donație din partea instituției academice, o secțiune originală din Zidul Berlinului.

Atunci, edilul-șef își lua angajamentul că piesa istorică o să fie expusă publicului, într-o piațetă special amenajată de către municipalitate.

Istorie, ascunsă după mașini

După cum demonstrează imaginile surprinse de jurnaliștii cotidianului național “România liberă”, la mai bine de un an de la evenimentul în care Primăria Municipiului București (PMB) a acceptat, prin edilul-șef, secțiunea din Zidul Berlinului, piesa a rămas nemișcată, în curtea sediului Academiei, pe un spațiu verde, într-o parcare.

Image of a newspaper with the date 2023/11/03

Secțiunea este greu de observat, fiind “ascunsă” de mașinile parcate în curtea instituției academice.

Street in Romania during autumn

Cotidianul național “România liberă” a solicitat Primăriei Municipiului București (PMB) informații legate de un eventual proiect privind expunerea publică  secțiunii din Zidul Berlinului.

Image of unidentified person during a political rally

Până la închierea ediției, nu am primit niciun răspuns.

Vom publica punctul de vedere al municipalității, când îl vom primi.

Pașii, bătuți pe loc

Nicușor Dan, spunea, la data evenimentului în care a primit secțiunea din Zidul Berlinului, că vor fi urmați anumiți pași până la expunerea publică a piesei.

“Pașii sunt: acceptarea donației de către Consiliul General, propunerea pe care o va face Comisia de Urbanism, avizul de la Comisia Națională de Monumente și autorizația emisă de Primăria Municipiului București. Aceștia sunt pașii procedurali. Până atunci, va rămâne aici (n.r. – în curtea sediului Academiei Române”, declara, pentru “România liberă”, primarul general al Capitalei.

bucată Zidul Berlinului Primăria Capitalei
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a primit, în numele municipalității, o bucată din Zidul Berlinului, de la Academia Română. / marți, 4 octombrie 2022 / Foto România liberă / Laurențiu Mușoiu

Acesta ne-a mai precizat că bucata din Zidul Berlinului va fi și iluminată, în piațeta aleasă.

“Propunerea pe care o vor face arhitecții va fi pentru un întreg ansamblu. Și avizul și autorizația vor fi pentru ele împreună”, ne-a mai explicat edilul-șef.

Primarul general al Capitalei a expus și opinia sa despre Zidul Berlinului, în cadrul evenimentului de la Academia Română.

“Zidul Berlinului a însemnat comunism. Cel mai puternic simbol al comunismului, probabil, ceea ce înseamnă foarte multe destine frânte, ceea ce a însemnat o limitare a libertății, a posibilității de dezvoltare a fiecărui individ, a apărării, a colaborării dintre cetățeni din diverse părți ale lumii. Căderea Zidului Berlinului a însemnat un monument istoric, a însemnat reversul, a însemnat o aspirație pentru foarte mulți oameni către libertate, către democrație, către pace, către colaborare, către o împlinire a ființei umane în libertate. Este datoria noastră să ne aducem aminte ce a însemnat comunismul. Să transmitem generațiilor viitoare ce a însemnat comunismul și ce înseamnă libertatea. Să facem ca acest obiect istoric să intre în circuitul Bucureștiului”, afirma Nicușor Dan, la Academia Română.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă