4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăNehammer susține cererea Bulgariei de a primi două miliarde de euro pentru...

Nehammer susține cererea Bulgariei de a primi două miliarde de euro pentru paza graniței. Președintele Bulgariei insistă ca România și Bulgaria să intre în Schengen

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, insistă ca România și Bulgaria să intre în Schengen, în ciuda faptului că Austria și alte țări UE au introdus controale pentru a stopa valurile de migranți ilegali.

Șeful statului bulgar a prezentat acest punct de vedere în fața cancelarului Austriei, Karl Nehammer. Cei doi oficiali s-au întâlnit în Bulgaria la data de 23 ianuarie 2023. Apoi, la data de 25 ianuarie 2023, o reuniune neoficială a Consiliului JAI este organizată la Stockholm, capitala Suediei. Suedia este țara care deține Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2023. La reuniunea de la Stockholm, din România participă ministrul de Interne, Lucian Bode.

La 23 ianuarie, cancelarul Austriei a ajuns în apropierea orașului Elhovo din Bulgaria, pe granița dintre Bulgaria și Turcia. Cu acest prilej, Nehammer s-a întâlnit din nou cu președintele Bulgariei. Întâlnirea lor precedentă fusese la Viena, la 1 ianuarie 2023.

Bulgaria cere acum un ajutor financiar de la UE, în valoare de două miliarde de euro. Banii ar urma să fie folosiți de Bulgaria pentru a îmbunătăți măsurile de protecție pe granița cu Turcia. De exemplu, Bulgaria ar dori să cumpere mijloace de supraveghere tehnică, elicoptere și automobile de teren, 4×4. Granița dintre Bulgaria și Turcia este una dintre granițele externe ale Uniunii Europene. În paralel, o serie de țări din UE au reintrodus controalele la frontierele lor interne, pentru a depista migranții ilegali. Chiar și după ce a vizitat frontiera dintre Bulgaria și Turcia, punctul de vedere al cancelarului Nehammer este neschimbat, în sensul că el continuă să respingă ideea primirii României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Menținerea acestui punct de vedere ar aduce un nou veto al Austriei la Consiliul ordinar JAI din martie 2023, în cazul în care, în acel context, se va supune la vot o nouă extindere a Spațiului Schengen.

„Protejarea graniței bulgaro – turce este de fapt și protecția graniței Austriei. De aceea suntem extrem de recunoscători Bulgariei pentru eforturile pe care le depune. Am avut ocazia să vedem ce provocări reprezintă protejarea acestei frontiere. Austria sprijină eforturile Bulgariei și dorința Bulgariei de a consolida și întări granița și, prin urmare, vom susține în fața Comisiei Europene ca aceste două miliarde de euro să fie acordate”, a declarat, la 23 ianuarie, cancelarul Nehammer, citat de presa din Bulgaria.

Pe de altă parte, șeful guvernului de la Viena a subliniat că problema migrației ilegale rămâne nerezolvată și afectează extrem de grav țările Schengen. „Spațiul Schengen se află într-o criză majoră. Dacă ar funcționa, ar trebui să însemne că nu ar trebui să existe controale la frontierele interne din acest spațiu. Dar realitatea este alta. Din 2015, Germania a reintrodus controlul la frontieră la granițele sale cu Austria și cu Republica Cehă. Republica Cehă a introdus, pentru prima dată în istoria sa, controlul graniței sale cu Slovacia. Austria controlează granițele sale cu Slovacia, Ungaria și Slovenia cu personal de poliție și armată. Acest de facto conturează această mare problemă pe care o putem rezolva doar împreună”, a subliniat cancelarul Austriei.

Președintele Bulgariei susține poziția Bulgariei dar și pe cea a României

Președintele Bulgariei nu a negat că aceste controale interne, dintre țările care sunt deja membre Schengen, reprezintă o problemă. Dar șeful statului bulgar a susținut că această problemă, din Europa Centrală, nu trebuie să frâneze intrarea Bulgariei și a României în Schengen.

„Faptul că Schengen nu funcționează pe deplin în Europa Centrală, faptul că între țările membre Schengen s-au introdus controale la frontieră nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara Spațiului Schengen. Am dezvoltat capacități și dovedim zilnic că păzim frontierele externe ale UE mai bine decât multe țări Schengen. Schengen ilustrează una dintre cele mai importante valori ale UE: libertatea de mișcare. Și în afară de securitate, există dimensiuni economice și de altă natură, și cred că nu este corect ca România și Bulgaria să fie în afara Spațiului Schengen, pentru că și economiile noastre pierd din asta, pierde și Austria, pentru că Austria este investitorul numărul unu în Bulgaria și noi apreciem foarte mult această cooperare economică”, a subliniat președintele Radev.

Șeful statului bulgar nu s-a referit și la investițiile Austriei în România, pentru că nu este problema lui. Dar este evident că și relația economică Austria – România ar avea de câștigat, dacă România ar intra în Schengen.

Cancelarul Austriei consideră că Sistemul Schengen a ajuns într-o „criză majoră” iar o serie de țări Schengen au reintrodus controale la frontierele dintre ele, ceea ce încalcă chiar principiul liberei circulații, care era unul dintre rațiunile existenței Spațiului Schengen. Chiar Germania a introdus control la granița cu Austria, afirmă Nehammer.

„Spațiul Schengen se află într-o criză majoră. Dacă ar funcționa, ar trebui să însemne că nu ar trebui să existe controale la frontierele interne din acest spațiu. Dar realitatea este alta”

Karl Nehammer,

Cancelarul Austriei

Președintele Bulgariei i-a atras atenția cancelarului Austriei că nu trebuie să se gândească doar la contracararea migrației ilegale ci și la relațiile economice ale Austriei cu alte țări. Dacă România și Bulgaria rămân în afara Spațiului Schengen, sunt afectate și contractele economice ale Austriei, subliniază șeful statului bulgar.

„În afară de securitate, există dimensiuni economice și de altă natură și cred că nu este corect ca România și Bulgaria să fie în afara Schengen pentru că și economiile noastre pierd din asta, pierde și Austria”

Rumen Radev,

Președintele Bulgariei

La data de 25 ianuarie 2023 se desfășoară o reuniune neoficială a Consiliului JAI. Ea va pregăti reuniunea ordinară JAI din martie 2023.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă