Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri (30 noiembrie) că membrii alianței au convenit să ajute Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina, deoarece se confruntă cu presiunea Rusiei.
„ Dacă există o lecție din Ucraina, este că trebuie să-i sprijinim acum”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă, potrivit Reuters.
„ Sunt afectați de influența Rusiei în moduri diferite, dar mai bine să-i sprijinim acum decât să vedem evoluții care merg absolut în direcția greșită, așa cum am văzut cu invazia Ucrainei la începutul acestui an”.
NATO va sprijini Moldova, Georgia, Bosnia, dar alte detalii nu au fost oferite pentru Georgia și Moldova, dar Bosnia ar trebui să aibă un guvern complet
El a oferit puține detalii despre forma pe care o va lua acel suport.
Pentru Bosnia, el a spus: „Cred că pentru a putea rezista tentativelor de interferență și influență rusă, unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie făcute este formarea completă a guvernului după alegeri”.
Stoltenberg, despre primirea Ucrainei în NATO: „O condiție este să câștige războiul cu Rusia”
Secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut o precizare extrem de importantă despre momentul când va fi posibilă primirea Ucrainei în NATO.
Jens Stoltenberg a făcut această precizare la București, răspunzând la întrebarea unui jurnalist. „Mă întrebați despre momentul primirii Ucrainei. O condiție este ca Ucraina să câștige”, a răspuns liderul NATO, referindu-se la câștigarea războiului de către Ucraina. Stoltenberg a subliniat că ajutorul militar și non-militar venit din partea țărilor NATO ajută Ucraina în războiul contra Rusiei.
Liderul NATO a făcut această declarație la 30 noiembrie 2022. Cu o zi înainte, secretarul general NATO explicase că războaiele se termină, de obicei, prin negocieri și opinase că, probabil, și războiul actual, dintre Ucraina și Rusia, se va termina tot prin negocieri. Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase că Ucraina ar accepta să primească înapoi, pe cale pașnică, teritoriile care i-au fost ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea.
NATO a promis Ucrainei că va fi primită ca membru deplin cu prilejul summit-ului din anul 2008, de la București. La acel moment, Stoltenberg a venit la București în calitate de premier al Norvegiei.
Primirea Ucrainei în NATO a fost promisă încă din anul 2008
În prezent, în perioada 29 – 30 noiembrie 2022, la București are loc reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO. Acesta este contextul în care Stoltenberg s-a referit, din nou, la admiterea Ucrainei în NATO. Cu prilejul actualului summit NATO, Stoltenberg a confirmat că știe ce s-a promis Ucrainei, în anul 2008. „Ușile NATO rămân deschise” pentru Ucraina, a promis Jens Stoltenberg.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!