NATO consideră o ‘tactică hibridă inacceptabilă’ maniera în care statul Belarus se ‘foloseşte’ de migranţi la graniţa cu Polonia, stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei, transmite AFP.
‘Folosirea migranţilor de către regimul (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko ca tactică hibridă este inacceptabilă’, a subliniat luni, într-un comunicat, un responsabil al NATO.
‘Suntem preocupaţi de recenta escaladare de la frontiera dintre Polonia şi Belarus. Cerem Belarusului să se conformeze dreptului internaţional’, a adăugat el.
Potrivit responsabilului, NATO va veghea la securitatea membrilor săi, iar secretarul general Jens Stoltenberg continuă să urmărească îndeaproape situaţia, ‘care exercită o presiune’ asupra a trei state din Alianţă: Lituania, Letonia şi Polonia.
Luni, autorităţile poloneze au avertizat că sute de migranţi se îndreptau spre graniţă, venind din Belarus.
Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unui val de migranţi şi refugiaţi veniţi mai ales din Orientul Mijlociu, ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles după reprimarea brutală a opoziţiei belaruse.
‘Este continuarea tentativei disperate a regimului Lukaşenko de a se servi de persoane ca de nişte pioni pentru a destabiliza Uniunea Europeană’, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei de la Bruxelles, Adalbert Jahnz, într-un briefing de presă, conform agerpres.ro.
El a estimat la ‘mai multe sute’ numărul migranţilor la frontieră, citând Frontex, agenţia UE de pază a frontierelor, cu sediul la Varşovia, dar care nu a fost solicitată de guvernul polonez să ajute la gestionarea situaţiei la graniţă.
Și UE a reacționat solidar cu NATO privind tacticile hibride ale Belarus ce aduce la granița UE numeroase grupuri de migranți
La rândul său, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, a evocat posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Belarusului.
‘Suntem confruntaţi cu o ameninţare hibridă şi nu vom sta fără să facem nimic’, a spus el, menţionând că tema va fi abordată la o reuniune a miniştrilor de externe din UE peste o săptămână.
Stano a mai precizat că UE se află în contact cu ţările de origine a migranţilor pentru a le explica cum ‘regimul Lukaşenko tratează inuman şi brutal oamenii, proprii lor cetăţeni, şi îi pune în situaţii foarte dificile, aducându-i cu avionul în Belarus şi împingându-i spre frontierele europene’.
Un purtător de cuvânt al ministrului polonez al serviciilor speciale, Stanislaw Zaryn, a scris pe Twitter că grupurile de migranţi care se găsesc ‘în proximitatea’ frontierei poloneze ‘sunt în întregime controlate de serviciile şi soldaţii belaruşi’.
‘Serviciile poloneze sunt pregătite pentru orice situaţii’, a transmis pe acelaşi canal Maciej Wasik, ministru adjunct de interne.
NATO vede această tactică a statului Belarus de a se folosi de migranți ca o amenințare directă a unui aliat principal, cum este Polonia.